Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

RHP-keurmerk mogelijk voor pluggen en andere kleine voorgevormde groeimedia

Het is voor producenten voor het eerst mogelijk om hun pluggen of andere kleine voorgevormde groeimedia te certificeren. Deze producten kunnen het RHP-keurmerk krijgen, als deze aantoonbaar aan alle kwaliteitseisen voldoen. Bedrijven die betrokken zijn geweest bij het ontwikkelingstraject krijgen als eerste de mogelijkheid om het certificeringstraject te starten.

RHP, het kenniscentrum voor substraten, heeft het afgelopen jaar gewerkt aan onderzoek naar pluggen en andere kleine voorgevormde groeimedia. Het traject startte op verzoek van kwekers, veredelaars en pluggenproducenten. In april 2022 organiseerde RHP de eerste aftrapbijeenkomst over de plannen met diverse stakeholders en bedrijven. Dit werd gevolgd door de vorming van een ontwikkelingscommissie van geïnteresseerde producenten, gebruikers en experts.
Normen en meetmethoden
Inmiddels zijn de eerste nieuwe normen voor pluggen klaar. Deze staan uitgebreid omschreven in een nieuwe module, die is toegevoegd aan het onlangs geactualiseerde RHP-productcertificatieschema. Om vast te stellen of producten aan de keurmerkeisen voldoen, heeft RHP nieuwe meetmethoden ontwikkeld. Dit zijn methoden om volume, afmetingen, inwortelbaarheid, waterbuffer, snelheid van wateropname en voedingsaspecten te bepalen. De bepaling voor volume en afmetingen is ook ontwikkeld voor de CEN (Europese Commissie voor Normering) in Brussel en de Europese wetgeving. De normen betreffen niet alleen maximum- en minimumwaarden, maar zijn ook sterk gericht op uniformiteit. Daarnaast zullen de pluggen aan de standaard RHP-keurmerkeisen moeten voldoen en zijn volgens de normen dus vrij van besmetting met zware metalen, radioactiviteit, schadelijke stoffen, onkruidzaden, plant- en humaanpathogenen. Samen met producenten en gebruikers gaat RHP door om de normenset voor de toekomst uit te breiden.

Kwaliteit en gezamenlijk platform
Producenten die hun pluggen of andere kleine voorgevormde groeimedia laten certificeren, kunnen meer consistentie in kwaliteit bereiken. Daarnaast kent RHP een productgroepenstructuur waarbij aangesloten, gecertificeerde bedrijven periodiek bijeenkomen. Zo'n gezamenlijk platform komt er ook voor gecertificeerde pluggenproducenten. Zij kunnen onderling hun ervaringen uitwisselen en samen met RHP-experts en gebruikers (telers) zoeken naar verbeteringen.

Interesse in RHP-certificatie?
Producenten die ook interesse hebben in certificering van pluggen of andere kleine voorgevormde groeimedia, kunnen voor meer informatie contact opnemen met Daisy Otto. Bedrijven die al hebben deelgenomen aan het ontwikkelingstraject, krijgen voorrang in het certificeringstraject.

Voor meer informatie:
RHP
Galgeweg 38
2691 MG 's-Gravenzande
Tel: +31 (0)174 62 03 60
info@rhp.nl
www.rhp.nl

Publicatiedatum: