Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sensoren ingezet bij teelt op alternatieve substraten:

“Daar kan af en toe een watermonster niet tegenop”

Hoe meer je weet over het telen van groenten en fruit, hoe beter je resultaten. Om telers te helpen hun teelt te optimaliseren, voert het Vlaamse Inagro onderzoek uit naar alle factoren die invloed hebben op de teelt. De sensoren van Growficient helpen hen om waardevolle data te verzamelen. Onderzoekers Bert Deruyck en Simon Craeye van Inagro vertellen over deze samenwerking.


Rechts Bert Deruyck en links Simon Craeye

Inagro doet onderzoek naar innovaties in de land- en tuinbouw. Eén van hun focusgebieden is de teelt in kassen. Hier onderzoeken Bert en Simon onder andere alternatieven voor de substraten steenwol en perliet.

Growficient en Inagro werken onder andere samen in het Living Lab Agrotopia. Agrotopia is een kas gebouwd op het dak van een verpakkingsloods in Roeselare, West-Vlaanderen. Doel van Inagro is om telers te helpen hun teelt te optimaliseren. Simon: "Bij teelt in kassen spelen veel factoren een rol. Niet alleen de waterhuishouding van planten, maar ook de aanwezige voedingsstoffen, het klimaat in de kas, instraling van het weer buiten en natuurlijk het type substraat. De meeste telers hebben zelf een goed beeld van wat werkt en wat niet. Hierin gaan ze vooral op hun gevoel af. Met data willen we dit gevoel objectief maken, zodat we in de toekomst beter kunnen inspelen op soortgelijke situaties."

Praktische sensoren
Daar komen de sensoren van Growficient in beeld. Bert: "We gebruiken sensoren om te meten wat er in het substraat gebeurt. Een groot voordeel van de sensoren van Growficient is dat ze niet alleen inzicht geven in de waterhuishouding, maar ook de EC-waarde meten. Daardoor hebben we ook zicht op wat er gebeurt met de voedingsstoffen in het substraat. En dat elke vijf minuten. Met af en toe een watermonster kun je daar niet tegenop."

Op de markt zijn diverse soorten sensoren beschikbaar. Waarom koos Inagro voor Growficient? Simon: "Bij Inagro doen we onderzoek op verschillende soorten substraat, van steenwol en veen tot aan experimentele organische mengsels. De meeste sensoren geven maar in één type substraat betrouwbare resultaten. De sensoren van Growficient daarentegen geven wel een goed signaal in verschillende substraten. Dat maakt ze voor ons beter toepasbaar. Bovendien zijn ze klein, draadloos en behoorlijk robuust, waardoor je ze ook makkelijk in een andere mat kunt plaatsen wanneer je daar wilt meten."

Verduurzaming van de teelt
Eén van de dingen die Inagro hoopt te bereiken met hun onderzoek, is verduurzaming van de teelt, in het bijzonder door het optimaliseren van de watergift.

Simon: "Steenwol en perliet bewezen zich reeds als betrouwbare substraten. Daarom zijn telers bij een nieuwe teelt snel geneigd om voor die substraten te kiezen. Steeds meer organische alternatieven zoals kokos- en houtvezels, schors of reststromen uit andere productieprocessen zoeken hun plaats in de markt en wekken interesse op bij telers. Wij willen telers helpen om de watergift op elk type mat te optimaliseren en hierbij blijken sensoren een handige tool."

Meer data, meer tijd voor teelt
Met hun onderzoek wil Inagro telers in de praktijk helpen om hun resultaten te verbeteren. Bert: "Sommige telers vrezen dat extra sensoren er alleen maar voor gaan zorgen dat ze meer achter de computer zitten. Ons doel is juist om in één oogopslag een overzicht te geven wat zich in de kas afspeelt. Door data te visualiseren of een pushbericht te geven bij een bepaalde constatering, kun je sneller goede beslissingen nemen. Met de juiste tools bespaart data je juist tijd."

Beide onderzoekers willen benadrukken dat digitalisering geen doel is, maar een middel. Simon: "Een kas hoeft niet helemaal vol met sensoren te zitten om goede data te krijgen. Wij vinden het belangrijk dat elke meting een doel heeft. Zo houd je het overzichtelijk, terwijl je toch waardevolle informatie krijgt over je teelt. Als je data je kan vertellen of je op de juiste weg bent voor een optimale teelt, is dat alles wat je moet weten."

Growficient en Inagro werken onder andere samen in het Living Lab Agrotopia. Agrotopia is een kas gebouwd op het dak van een verpakkingsloods in Roeselare, West-Vlaanderen. In deze kas werken diverse partners samen aan het onderzoeken van technische innovaties in de teeltsector. Omdat de kas is gebouwd op het dak van een bestaand pand, geeft het ook een kijkje in de tuinbouw van de toekomst. Agrotopia is tevens de grootste dakkas van Europa.

Voor meer informatie:
Growficient
Tel: +31 626 084 847
info@growficient.com
http://www.growficient.com

Publicatiedatum: