Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

In 2015 voldeed 97% EU-voeding aan MRL's

In de Europese Unie geconsumeerde voeding blijft grotendeels vrij van residuen van gewasbeschermingsmiddelen of bevatten residuen die binnen de wettelijke grenzen vallen, zo blijkt uit nieuwe cijfers.

Volgens het laatste controlerapport van de EFSA bleven meer dan 97% van de in de EU verzamelde voedselmonsters binnen de wettelijke grenzen. Iets meer dan 53% was zelfs vrij van kwantificeerbare residuen. De cijfers komen overeen met de in 2014 geregistreerde gegevens.

Enkele kernpunten van het rapport:
  • In 2015 werden er door de rapporterende landen 84.341 monsters geanalyseerd voor 774 gewasbeschermingsmiddelen.
  • 97,2% van de geanalyseerde monsters lagen binnen de grenzen van de EU-wetgeving. Hierbij waren 53,3% van de monsters vrij van kwantificeerbare residuen en bevatten 43,9% residuen die de wettelijke grenzen niet overschreden.
  • De wettelijke grenzen werden overschreden in 5,6% van de monsters uit niet-EU-landen, een daling ten opzichte van de 6,5% in 2014.
  • Voor producten uit de EU en EER-landen werden de wettelijke grenzen in 1,7% van de monsters overschreden, een lichte stijging ten opzichte van de 1,6% in 2014.
  • Van de monsters van levensmiddelen voor zuigelingen en jonge kinderen was 96,5% vrij van residuen of vielen de residuen binnen de wettelijke grenzen.
  • Bij biologische voedingsmiddelen was 99,3% residuvrij of vielen de residuen binnen de wettelijke grenzen.
Bron: efsa.europa.eu
Publicatiedatum: