Dé website voor de Nederlandse groententeelt
Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
GEA Grenco Energy Enhancer wint Koeltrofee 2012

Op donderdag 9 februari is de Koeltrofee 2012 uitgereikt aan GEA Grenco. Zij hebben van de 12 inzendingen het meest innovatieve product ontwikkeld in de sector koudetechniek & klimaatbeheersing. Met deze innovatie wordt restwarmte opgewaardeerd en gebruikt voor andere bedrijfsprocessen. Het product kan zowel in bestaande als nieuwe installaties toegepast worden.

De genomineerde bedrijven waren: Reduses, GEA Grenco en IBK groep. De innovaties van deze drie bedrijven hadden alle drie met de warmtepomp te maken. Reduses met een gasmotorgedreven warmtepomp, GEA Grenco met de Energy Enhancer en IBK met koude- en warmte-integratie met een warmtepomp. Uiteindelijk pakte GEA Grenco de winst. Met hun GEA Grenco Energy Enhancer wonnen zij de Koeltrofee 2012.

De jury, bestaande uit ir. M. Dieleman (Agentschap NL), dr. ir. C. Infante Ferreira (TU Delft), ir. O. Kleefkens (Agentschap NL), ir. A.M.G. Pennartz (KWA Bedrijfsadviseurs) en ir. E.B. Wissink (TNO Bouw en Ondergrond), was lovend.
 
‘De GEA Grenco “Energy Enhancer” is een add-on warmtepomp die condensatiewarmte (restwarmte) van koelinstallaties opwaardeert naar een hoger temperatuurniveau, waardoor deze warmte gebruikt kan worden voor andere bedrijfsprocessen. GEA Grenco zet compressoren, oorspronkelijk bedoeld voor de toepassing in CO2 koelinstallaties, in met ammoniak als koudemiddel in deze “Energy Enhancers”. Mede hierdoor zijn zeer hoge COPs (Coefficient Of Performance) te behalen. Bij een warmteafgifte temperatuur van 80°C zijn COPs van circa 5.0 haalbaar. In de voeding- en genotmiddelenindustrie is dit een veel voorkomend temperatuur niveau. Hiervoor worden vaak stoomketels ingezet met rendementen van ca. 0.86. Rekening houdend met het elektrisch rendement van energie centrales in Nederland, heeft de “Energy Enhancer” het potentieel om ca. 60% primaire energie te besparen bij dergelijke verwarmingsprocessen. Hierdoor worden de CO2-emissies van dergelijke processen ook met 60% verlaagd. De “Energy Enhancer is toepasbaar op zowel bestaande als nieuwe koelinstallaties. Inzet van ammoniak als koudemiddel zorgt ervoor dat er geen extra koudemiddel gerelateerde broeikasgasemissies bijkomen.
De innovatie van GEA Grenco is reeds gerealiseerd in fysieke vorm, bezit commerciële relevantie en levert een stimulering naar de branche om met slimme concepten te komen, die energiebesparing mogelijk maken en tevens de inzet van natuurlijke koudemedia mogelijk maken.’

De NVKL-koeltrofee wordt sinds 1989 eens per twee jaar uitgereikt als blijk van waardering van de NVKL (Nederlandse Vereniging van Ondernemingen op het gebied van de Koudetechniek en Luchtbehandeling) voor een gerealiseerde innovatie op het gebied van de koudetechniek en/of klimaatbeheersing.
 

Publicatiedatum: 14-2-2012

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: