Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

GEA Grenco Energy Enhancer wint Koeltrofee 2012

Op donderdag 9 februari is de Koeltrofee 2012 uitgereikt aan GEA Grenco. Zij hebben van de 12 inzendingen het meest innovatieve product ontwikkeld in de sector koudetechniek & klimaatbeheersing. Met deze innovatie wordt restwarmte opgewaardeerd en gebruikt voor andere bedrijfsprocessen. Het product kan zowel in bestaande als nieuwe installaties toegepast worden.

De genomineerde bedrijven waren: Reduses, GEA Grenco en IBK groep. De innovaties van deze drie bedrijven hadden alle drie met de warmtepomp te maken. Reduses met een gasmotorgedreven warmtepomp, GEA Grenco met de Energy Enhancer en IBK met koude- en warmte-integratie met een warmtepomp. Uiteindelijk pakte GEA Grenco de winst. Met hun GEA Grenco Energy Enhancer wonnen zij de Koeltrofee 2012.

De jury, bestaande uit ir. M. Dieleman (Agentschap NL), dr. ir. C. Infante Ferreira (TU Delft), ir. O. Kleefkens (Agentschap NL), ir. A.M.G. Pennartz (KWA Bedrijfsadviseurs) en ir. E.B. Wissink (TNO Bouw en Ondergrond), was lovend.
 
‘De GEA Grenco “Energy Enhancer” is een add-on warmtepomp die condensatiewarmte (restwarmte) van koelinstallaties opwaardeert naar een hoger temperatuurniveau, waardoor deze warmte gebruikt kan worden voor andere bedrijfsprocessen. GEA Grenco zet compressoren, oorspronkelijk bedoeld voor de toepassing in CO2 koelinstallaties, in met ammoniak als koudemiddel in deze “Energy Enhancers”. Mede hierdoor zijn zeer hoge COPs (Coefficient Of Performance) te behalen. Bij een warmteafgifte temperatuur van 80°C zijn COPs van circa 5.0 haalbaar. In de voeding- en genotmiddelenindustrie is dit een veel voorkomend temperatuur niveau. Hiervoor worden vaak stoomketels ingezet met rendementen van ca. 0.86. Rekening houdend met het elektrisch rendement van energie centrales in Nederland, heeft de “Energy Enhancer” het potentieel om ca. 60% primaire energie te besparen bij dergelijke verwarmingsprocessen. Hierdoor worden de CO2-emissies van dergelijke processen ook met 60% verlaagd. De “Energy Enhancer is toepasbaar op zowel bestaande als nieuwe koelinstallaties. Inzet van ammoniak als koudemiddel zorgt ervoor dat er geen extra koudemiddel gerelateerde broeikasgasemissies bijkomen.
De innovatie van GEA Grenco is reeds gerealiseerd in fysieke vorm, bezit commerciële relevantie en levert een stimulering naar de branche om met slimme concepten te komen, die energiebesparing mogelijk maken en tevens de inzet van natuurlijke koudemedia mogelijk maken.’

De NVKL-koeltrofee wordt sinds 1989 eens per twee jaar uitgereikt als blijk van waardering van de NVKL (Nederlandse Vereniging van Ondernemingen op het gebied van de Koudetechniek en Luchtbehandeling) voor een gerealiseerde innovatie op het gebied van de koudetechniek en/of klimaatbeheersing.
 
Publicatiedatum: