In veel gezonde maaltijden zitten bladgroenten verwerkt. Maar vaak bederven deze tijdens het transport of in de winkelschappen. Dit is een grote vorm van voedselverspilling. Een Europees bedrijf heeft een techniek gelanceerd waarmee de houdbaarheid van rucola tot 24 dagen verlengd kan worden. Dezelfde techniek kan gebruikt worden voor bladgroenten, groenten en fruit.
"Met de technologie kunnen we het bederf van bladgroenten verminderen. Onze Vidre+ 1-MCP stickers zorgen voor een langere houdbaarheid van bladgroenten. Gewone spinazie vergeelt na drie dagen en met stickers van Vidre+ is dit pas na tien dagen. We hebben in een aantal onderzoeken gezien dat Vidre+ ook een positieve invloed heeft op vers geoogste blauwe bessen, frambozen en champignons," vertelt Tim Malefyt van Fresh Inset.
Voedseltechnologie voor versheidbescherming
De Vidre+ technologie bestaat uit stickers die aan de binnenkant van de verpakking geplakt worden. Ze beschermen tegen ethyleengas. De stickers geven geleidelijk de stof 1-MCP af, die veel gebruikt wordt in de AGF-sector. Met de stickers hoeven groenten en fruit niet 24-uur in een afgesloten opslagruimte opgeslagen te worden. De techniek is eenvoudig te gebruiken en betaalbaar. Met de stickers kan voedselverspilling verminderd worden.
Vidre+ wordt al gebruikt in Argentiniƫ en wacht op wettelijke goedkeuring in grote markten zoals de Verenigde Staten. Uit het onderzoek blijkt dat de stickers op vijf verschillende gewassen werken.
Impact op bladgroenten
Onderzoekers van de Universiteit van Levenswetenschappen in Bydgoszcz in Polen voerde het onderzoek in 2023 uit. De studie was in opdracht van Fresh Inset die de invloed van Vidre+ stickers op bladgroenten aantoonde.