Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Begin op tijd: tips voor de opvolging van uw familiebedrijf

Wanneer wilt u stoppen met uw familiebedrijf? En als u denkt aan bedrijfsopvolging: wordt de opvolger dan iemand van binnen of buiten de familie? Begin op tijd met zorgvuldig nadenken over de toekomst van uw bedrijf. Dit is essentieel voor een goede overdracht meent Flynth.

Afstand nemen van een bedrijf is een ingrijpende beslissing. Zeker in een familiebedrijf waar al vele jaren de familie de scepter zwaait en waarbij er regelmatig van uit wordt gegaan dat de volgende generatie het stokje overneemt.

Het opvolgingsproces
Bij een succesvol opvolgingsproces wordt de bedrijfscontinuïteit gegarandeerd en blijven tegelijkertijd de familiebanden intact. In dit licht worden vanzelfsprekend de financiële, juridische, fiscale en overige bedrijfsmatige aspecten gewaarborgd. Het aspect 'HRM' is dat niet altijd, omdat de indruk heerst dat dit alleen de medewerkers betreft, en dus minder relevant is voor de opvolger(s).

Het opvolgingsproces duurt een aantal jaren. U denkt na over hoe uw bedrijf er straks uit gaat zien, over de potentiële opvolger en over wel of geen instroom van de medewerkers van buiten de familie om de voortgang van uw bedrijf te waarborgen. Flynth spreekt bewust van 'uw' bedrijf omdat u (één van) degene bent die het bedrijf heeft opgebouwd, en in de loop der jaren inzicht heeft verkregen in alle aspecten van de bedrijfsvoering. U kent als geen ander de bedrijfscultuur binnen uw organisatie: uw bedrijf is onderdeel van uw DNA.

Verdiep u tijdig in de volgende vraagstukken:
  • Wie wordt de beoogde opvolger en is diegene zich ervan bewust wat hem of haar te wachten staat?
  • Zit deze opvolger binnen de familie of moet diegene van buiten instromen?
  • Aan welke competenties en 'drives' moet deze opvolger voldoen, zodat deze het maximale rendement kan halen uit de medewerkers en het bedrijf?
  • Hoe gaat de overdracht verlopen en welke afspraken maken de opvolger en u als overdrager?
  • Wat wordt de rol van de overige familieleden, en wat zijn hun belangen bij een bedrijfsoverdracht?
  • Blijft de business wel hetzelfde of kan het brood beter met andere activiteiten verdiend worden?
  • Wat zijn de veranderingen die de opvolger wil doorvoeren en zullen de achterblijvers in het bedrijf deze veranderingen accepteren?
  • Is er al een potentiële opvolger en hoe kunt u deze klaarstomen voor de toekomst, zodat deze beschikt over de juiste competenties, vaardigheden en leiderschapsstijl?
  • Wat gaat u doen als het bedrijf eenmaal is overgedragen? Heeft u überhaupt nog bemoeienissen in het bedrijf en op welke wijze wilt u hier invulling aan geven?
  • Welke aspecten zorgen ervoor dat u uw bedrijf met een gerust hart kunt loslaten en overdragen aan de opvolger?
De bovenstaande vraagstukken werkt u uit in een overdrachtsplan. Denk naast de financiële, fiscale en juridische onderdelen ook na over de strategische HRM-aspecten zodat:

  • de relatie met betrokken familieleden zo blijft als vóór de overdracht;
  • u als ondernemer een goede transitie kan maken in de afbouw;
  • en dat een management assessment voor de potentiële opvolger u gaat helpen bij het maken van de juiste keuzes.

Op die manier kan een familiebedrijf succesvol overgedragen worden.

Voor meer informatie:
Flynth adviseurs en accountants
www.flynth.nl
Publicatiedatum: