Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Glastuinbouwlobby jaagt politiek schrik aan

'Gedrocht' plattelandswoningen toch nog niet door Westlandse gemeenteraad

De Westlandse gemeenteraad zou woensdagavond het Paraplubestemmingsplan plattelandswoningen Westland vaststellen. Een laatste dringend verzoek vanuit Glastuinbouw Nederland deed een meerderheid van de partijen op het laatste moment toch besluiten er nóg eens over de discussiëren. Er zijn twijfels over of het wel het juiste bestuurlijke instrument is voor de toekomst van de sector.

Invoering van het instrument plattelandswoningen maakt het mogelijk dat woningen in glastuinbouwgebied toch door derden bewoond kunnen worden, ook als ze op grond van een reguliere aanvraag niet in aanmerking komen voor een woonbestemming vanwege een te geringe afstand tot een glastuinbouwbedrijf. Als voorwaarde geldt onder meer wel dat er milieukundig onderzoek is gedaan en dat de woning op de plek de toekomst van de glastuinbouw niet belemmert.

"Gedrocht"
Voorafgaand aan de stemming uitte Glastuinbouw Nederland een laatste protestkreet. De belangenbehartiger wijst erop dat heel Nederland meekijkt naar wat Westland besluit. "Westland is voor hen het voorland, een gebied waar al jaren succesvol geherstructureerd wordt. Wellicht niet met de snelheid als u wenselijk vindt, maar voor tuinbouw over de hele wereld een lichtend voorbeeld."

Glastuinbouw Nederland wijst er nog maar eens op waarom het instrument Plattelandswoningen volgens hen geen toegevoegde waarde heeft en zelfs averechts werkt. De introductie van de plattelandswoning heeft tot gevolg dat herstructurering duurder of onmogelijk wordt, stelt voorzitter Jacco Vooijs namens de Westlandse tak van belangenbehartiger in een brief aan de gemeenteraad.

Een glastuinbouwbedrijf moet bij nieuwbouw verder van een plattelandswoning weg blijven.
"Hierdoor gaan vele vierkante meters verloren, als dit al rond te rekenen is. Als de tuinder de woning nodig heeft om een goed nieuw bedrijf neer te kunnen zetten, dan zal hij zwaar in de buidel moeten tasten. De waarde van de plattelandswoning zal minimaal het dubbele zijn van die van een bedrijfswoning. U zult begrijpen dat dit voor de sector een onmogelijke opgave is."

"De plattelandswoning is voor de glastuinbouw geen oplossing, maar een gedrocht die uitsluitend (toekomstige) burgers in het glastuinbouwgebied faciliteert", vervolgt hij. "Voor een vitaal en toekomstbestendig glastuinbouwcluster in Westland zijn er voldoende kansen om middels herstructurering ook 'goed wonen in Westland' mogelijk te maken. De plattelandswoning is dat niet."

Onderzoek
De gemeente liet door een gespecialiseerd bureau onderzoek doen, waarvan de uitkomsten 'niet volledig geruststellend' waren, stelt raadslid Jaco Eeltink namens CDA Westland in reactie op woensdagavond. Eerder vestigde hij de aandacht op een rapport over hetzelfde onderwerp dat in maart, door hetzelfde bureau, in Pijnacker-Nootdorp werd uitgebracht. Daarin werden de conclusies veel harder verwoord, benadrukt het raadslid.

Het college van Westland reageerde met de mededeling dat die conclusies niet werden gedeeld. "Dat is een weinig geruststellende reactie", aldus Eeltink "en daarom aanleiding voor een gedegen heroverweging in de aankomende commissievergadering." Die gaat er nu komen.

Vervolg in mei
In mei komt het onderwerp nog een keer op de agenda van de Westlandse gemeenteraad. Na eventueel dan alsnog vaststelling en bekendmaking van een besluit bestaat gedurende zes weken de mogelijkheid om tegen het vaststellingsbesluit beroep aan te tekenen en een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.