Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voor het eerst in vijf jaar grote stijging WIA-instroom

De instroom in de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) is in 2016 met bijna 12 procent gestegen: van 35.800 naar 40.000 uitkeringen. Dat is de grootste stijging sinds 2010. In 2015 was er nog sprake van een daling. Het UWV kan de stijging slechts gedeeltelijk verklaren.

Uit het UWV Kennisverslag (UKV) van afgelopen juni blijkt dat twee groepen verantwoordelijk zijn voor deze stijging, namelijk mensen:
  • die in loondienst zijn op het moment dat zij ziek worden.
  • die ziek worden terwijl zij een WW-uitkering hebben.
De stijging bij WW'ers is deels te verklaren: twee jaar eerder groeide ook het aantal mensen met een WW-uitkering. De toename bij werknemers is voor een groot deel het gevolg van een toename van het aantal personen dat een WIA-uitkering heeft aangevraagd.

Instroom zieke werknemers
Het aantal werknemers met een dienstverband dat de WIA instroomt, stijgt met 11 procent. Deze toename is voor 50 procent het gevolg van de groei van het aantal WIA-aanvragen. UWV kan deze stijging niet verklaren, omdat de begeleiding en de re-integratie van zieke werknemers onder verantwoordelijkheid van de werkgevers vallen. UWV heeft hier geen zicht op.

Naast de groei van het aantal aanvragen speelt voor circa 25 procent het geslacht en de leeftijd een rol. De kans om arbeidsongeschikt te worden is voor 55-plussers relatief groter dan voor werknemers jonger dan 25 jaar. Vrouwen hebben daarbij statistisch gezien een grotere kans op arbeidsongeschiktheid dan mannen. Een derde oorzaak voor de toegenomen instroom is dat er meer WIA-aanvragen worden toegekend.

Instroom zieke WW'ers
In 2016 stroomden bijna 23 procent meer mensen uit de WW in de WIA dan in 2015. Deze stijging is voor 80 procent te verklaren, doordat twee jaar eerder ook het aantal mensen met een WW-uitkering toenam. Dit als gevolg van de crisis. Het feit dat zij gemiddeld ouder en vaker vrouw zijn, verklaart nog eens 10 procent van de stijging. De rest van de stijging komt doordat een groter deel van de aanvragen wordt toegekend.

Voor meer informatie:
Flynth adviseurs en accountants
088 236 73 50
arbeidszaken@flynth.nl
www.flynth.nl
Publicatiedatum: