Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

LTO Glaskracht nog niet tevreden met plan glastuinbouw Rijsenhout

Het concept ruimtelijke economische visie Rijsenhout ligt momenteel ter inzage. De glastuinbouw in Rijsenhout is hierbij ingedeeld in een aantal clusters. Deze visie heeft betrekking op de glastuinbouwclusters 1, 2, 3, 5, 6 en 7 en geeft de richting aan voor toekomstige ontwikkelingen. LTO Glaskracht is het hier nog niet geheel mee eens en blijft in gesprek met de gemeente.

Tot 15 oktober kan worden gereageerd op het concept. LTO Noord Glaskracht bestudeert momenteel de visie en bepaalt in overleg met lokale bestuurders of een zienswijze wordt ingediend.



Achtergrond
In februari 2015 is de Ruimtelijke Visie 2015-2025 vastgesteld voor de Greenport Aalsmeer. De clusters 3, 6 en 7 zijn hierbij bestempeld als 'transformatiegebied en verspreid liggend glas'. In de conceptvisie van de gemeente wordt aangegeven dat hier vooral kansen liggen op het vlak van recreatie. Clusters 1 en 2 zijn aangeduid als 'maatwerkopgavegebied'. De gemeente ziet hier mogelijkheden om duurzaamheidsconcepten te ontwikkelen en denkt aan de ontwikkeling van landelijk wonen door de realisatie van grote en diepe kavels waarbij ook het hobbymatig houden van dieren mogelijk is. Cluster 5D zou plaats moeten bieden aan een verbinding tussen Park 21 en de Westeinder en een meer agrarische/recreatieve invulling moeten krijgen.

Glastuinbouw- of transformatiegebied?
In de visie zijn de uitkomsten van de vanuit recent gehouden ondernemersverkenningen meegenomen. Daarnaast is LTO Noord Glaskracht door de gemeente Haarlemmermeer betrokken bij de totstandkoming van deze visie en heeft hiervoor input geleverd. Hierbij is continu het belang benadrukt om een zorgvuldige afweging te maken of een maatwerkgebied een glastuinbouw blijft, dan wel als transformatiegebied aangeduid wordt. Daarnaast is aangegeven dat een onderzoek gewenst is naar de daadwerkelijke ontwikkelmogelijkheden van de maatwerkgebieden voordat deze als transformatiegebied worden bestempeld. Desondanks heeft de Gemeente Haarlemmermeer besloten haar proces door te zetten en heeft de conceptvisie ter inzage gelegd.

Overleg
LTO Noord Glaskracht had graag gezien dat de ondernemers meer duidelijkheid was gegeven over de concrete ontwikkelmogelijkheden van een cluster. Ze blijven echter in overleg met de gemeente en worden betrokken bij het onderzoek naar de transformatiemogelijkheden van de diverse clusters.

De belangenorganisatie zal erop blijven aandringen dat er alsnog zo snel en concreet mogelijk duidelijkheid ontstaat over de mogelijkheden en haalbaarheid van de mogelijke transformatierichting van de clusters. Hierbij is het van groot belang dat de bedrijfsvoering van aanwezige glastuinbouwbedrijven niet wordt belemmerd.

Bron: LTO Glaskracht Nederland (Hans van Geest)
Publicatiedatum: