Dé website voor de Nederlandse groententeelt


Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Bio groeit hard in Polen

Volgens Wiktor Mialkowski van Pro Business Solutions "groeit de biologische productverkoop in Polen jaarlijks met 20% en is dit een lange termijn trend die al voor het derde of vierde jaar op rij wordt waargenomen." Biologisch voedsel is in feite het snelst groeiende segment van alle levensmiddelen die in de winkels worden verkocht.

Poolse mensen hechten steeds meer belang aan gezond eten, vandaar de snel groeiende populariteit van biologisch voedsel. Volgens het Ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling zou de waarde van de nationale biologische voedingsmarkt in 2017 voor het eerst 1 miljard zloty (ongeveer 235 miljoen euro) kunnen overschrijden. Volgens het IMAS rapport 'Organic Food in Poland' (Biologisch voedsel in Polen) vertegenwoordigt biologisch voedsel ongeveer 0,5% van de voedingsmarkt. In West-Europa is dit 2-8%.

Duitsers verdienen vier keer zoveel als de gemiddelde Pool, maar geven twintig keer meer uit aan biologisch voedsel, wat het enorme potentieel van de markt bevestigt, die naar verwachting zal blijven groeien.

Volgens het rapport van IFOAM, de Internationale Federatie voor Biologische Landbouw, was in 2015 de waarde van de wereldwijde biologische voedselmarkt meer dan 60 miljard euro, waarvan meer dan 26 miljard euro aan Europa toegeschreven kan worden.

Het rapport van het Zwitserse Instituut voor Biologisch Landbouwonderzoek, FiBL, geeft aan dat in 2014 de gemiddelde Duitser 97 euro uitgaf en de gemiddelde Zwitserse meer dan 220 euro. In Polen besteedt de gemiddelde consument 4 euro. Dit bedrag zal echter geleidelijk toenemen, vooral omdat de beschikbaarheid van dergelijke producten stijgt.

Volgens gegevens van het ministerie van Landbouw is het aantal biologische producenten gegroeid van 3700 in 2004 naar 24.200 in 2016. De meeste hiervan zitten in de provincies WarmiŰ-MazuriŰ, Podlaskie, Zachodniopomorskie en Mazowieckie. Het aantal biologische teeltbedrijven is gestegen van 55 in 2004 naar 562 in 2015. Biologische voedingsmiddelen kunnen steeds meer in kortingswinkels en supermarkten gekocht worden.


Publicatiedatum: 11-8-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: