Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Glastuinbouw in Rijsenhout wordt opgelapt

Rijsenhout is een dorp aan de Westeinderplassen waar het, aldus de gemeente Haarlemmermeer, fijn wonen, werken en recreëren is. In het dorp zijn echter ook enkele oude glastuinbouwgebieden waar verrommeling optreedt en behoefte is aan een nieuwe invulling.

De gemeente heeft daarom in een ruimtelijke economische visie een nieuw perspectief en planologische duidelijkheid geschetst bieden voor de voormalige glastuinbouwclusters in Rijsenhout. De leefbaarheid in deze gebieden staat onder druk doordat er niet meer geïnvesteerd wordt en eenduidig perspectief voor een nieuwe invulling van deze gebieden ontbreekt, met ingestorte kassen als resultaat.

Plangebied
Het plangebied van de visie bestaat uit de glastuinbouwclusters 1AB, 1CD, 2, 3, 6 en 7 inclusief de zone langs de Ringdijk en het Fort bij Aalsmeer. Het gebied wordt begrensd door de Ringvaart en Ringdijk met de Westeinderplas, het Fort bij Aalsmeer, de Aalsmeerderweg, het glastuinbouwcluster 5 en de kern Burgerveen.



Proces
Samen met bewoners, ondernemers, overheden en marktpartijen is de gemeente via een uitgebreid participatieproces op zoek gegaan naar een nieuwe invulling voor de glastuinbouwclusters. Tussen 2016 en 2017 zijn diverse bijeenkomsten georganiseerd en is een ondernemersverkenning uitgevoerd. De participatie van bewoners, grondeigenaren en ondernemers heeft een grote bijdrage geleverd aan de totstandkoming van deze visie. Voor deze opzet is gekozen om het draagvlak binnen de mogelijkheden zo breed mogelijk te maken. Bij de ondernemersverkenning is informatie opgehaald over het perspectief van de bestaande bedrijven en vestigingsmogelijkheden van nieuwe glastuinbouwbedrijven in Rijsenhout. Hier zijn de kansen voor een nieuwe invulling van het gebied onderzocht die de leefbaarheid van Rijsenhout vergroten.

Ruimtelijk perspectief
Uit de ondernemersverkenning van de Greenport Aalsmeer blijkt dat het maatwerkgebied (clusters 1 en 2) niet meer kansrijk is voor herstructurering naar duurzame en moderne glastuinbouw. Hier liggen vooral kansen voor het ontwikkelen van een proeftuin voor diverse duurzaamheidsconcepten. Vanuit de participatie is hiervoor het concept Risen Valley uitgewerkt. Daarnaast is ruimte voor landelijk wonen door het creëren van grote en diepe kavels waardoor ook bijvoorbeeld het hobbymatig houden van dieren mogelijk wordt.

Voor de clusters 3, 6 en 7 liggen de kansen vooral in het ontwikkelen van recreatie. De ligging bij de Westeinder en de Ringvaart, de aanwezigheid van het fort en de mogelijke koppeling met Park21 maken deze gebieden uitermate geschikt voor het ontwikkelen van diverse recreatieve concepten. Vanuit de wens om een ecologische en recreatieve verbinding tussen Park21 en de Westeinder te realiseren is ook gekeken naar de toekomstige invulling van cluster 5D aangezien deze verbinding door dit gebied heen loopt. Om deze verbinding een robuust en open karakter te geven is het wenselijk om aan cluster 5D een meer agrarische - en recreatieve invulling te geven.



Ontwikkelstrategie
Deze visie is een richtinggevend kader voor toekomstige ontwikkelingen. Om uitvoering te geven aan deze visie is een ontwikkelstrategie opgesteld. Uitgangspunt is dat initiatiefnemers zelf verantwoordelijk zijn voor uitvoering en financiering. De gemeente zal initiatiefnemers helpen bij het planologisch-juridisch mogelijk maken, door het voeren van de benodigde ruimtelijke procedures.

Om de ontwikkelingsmogelijkheden van de clusters verder te verkennen zal gebruik worden gemaakt van het expertteam Ontslakken. De Ministeries van Binnenlandse Zaken, Infrastructuur en Milieu en de brancheorganisatie Bouwend Nederland werken hierin samen met gemeenten aan gebiedsontwikkelingen, op het moment dat de herontwikkeling moeizaam verloopt door de beleidsregels die gelden. Dit expertteam heeft tot doel om gebiedsontwikkelingen te versnellen en procedures te versimpelen om projecten toch hun doorgang te laten vinden.

Financiën
De visie beschrijft de ruimte die gegeven wordt aan initiatieven van initiatiefnemers. Zij zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de uitvoering en financiering.

In de visie worden enkele ideeën ter verbetering van de openbare ruimte voorgesteld.

Hierbij gaat het om:
  • een ecologische en recreatieve verbinding tussen Park21 en de Westeinder;
  • enkele openbare aanlegplaatsen en parkeervoorzieningen;
  • een knip in de dijk om het doorgaande (vracht)verkeer te weren bij het centrum;
  • de ontwikkeling van het Fort bij Aalsmeer.
Op dit moment bestaat nog geen financiële dekking voor de hierboven beschreven wensbeelden. Financiering kan mogelijk gevonden worden in de uitvoeringsagenda voor Ringvaart en Ringdijk, het Leefbaarheidsfonds Schiphol, het Leefbaarheidsfonds Rijsenhout en de nog op te zetten vernieuwingsbank van de Greenport Aalsmeer.

Tenslotte kunnen innovatieve financieringsconstructies, zoals crowdfunding, worden
verkend.

Voor meer informatie:
Visie Rijsenhout
rijsenhout@haarlemmermeer.nl
haarlemmermeergemeente.nl/visie-rijsenhout
Publicatiedatum: