Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Derde voedsel VK komt uit EU

Waarschuwing voedseltekorten en hoge prijzen door Brexit

Drie vooraanstaande Britse academici hebben afgelopen maandag een rapport gepubliceerd waarin zij waarschuwen voor de ontwrichtende gevolgen die de Brexit mogelijk zal hebben op de voedselvoorziening en -prijzen in het Verenigd Koninkrijk. De omvang van de impact zou volgens de wetenschappers niet eerder vertoond zijn in een economie die niet in oorlog is. 

"Het zwijgen over de toekomst van de Britse voedselvoorziening sinds het referendum getuigt van politieke onverantwoordelijkheid en zal uitlopen op chaos, tenzij er in gegrepen wordt", zo staat in het 88 pagina's tellende rapport 'A Food Brexit: Time to get real' te lezen. 

Een derde komt uit EU

Een derde van het voedsel dat momenteel in het Verenigd Koninkrijk wordt geconsumeerd, is afkomstig uit EU-landen en de regering lijkt geen strategie bepaald te hebben om toekomstige tekorten in de aanvoer het hoofd te kunnen bieden. 

Daarnaast vrezen de schrijvers van het rapport dat de armsten het hardst door de Brexit getroffen zullen worden, omdat zij zich de hogere AGF-prijzen niet zullen kunnen veroorloven. Wanneer het Verenigd Koninkrijk uit de EU treedt zonder handelsakkoord zullen de voedselprijzen in het Verenigd Koninkrijk mogelijk met een vijfde stijgen, zo waarschuwt het rapport. 

De voedselprijzen zijn al fors gestegen in het land vanwege de koersval van het Britse pond. In mei bedroeg de prijsinflatie 5,6%, eind 2016 was dit nog 1,5%.

Justin King, voormalig directeur van Sainsbury's, waarschuwde vorige week ook al dat de Brexit zal leiden tot hogere prijzen, minder aanbod en lagere kwaliteit maar dat de consument hierover volledig in het ongewisse gelaten wordt. In het op maandag verschenen rapport wordt Kings waarschuwing nogmaals bevestigd. 

Lees verder op businessinsider.nl
Publicatiedatum: