Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlands zaadbedrijf helpt Vietnam bij verziltingsprobleem

Stijging van de zeespiegel, bodemdaling en gebrek aan regen vormen een bedreiging voor de teelt in de kustgebieden van Vietnam. Wageningen UR is gevraagd om alternatieven te ontwikkelen voor telers in de bedreigde gebieden. Dit heeft geleid tot een samenwerking met de Vietnamese telersorganisatie VNFU, regionale overheden, twee universiteiten, Land Water & Food Consult en East-West Seed. In Vietnam is de teelt een belangrijke economische sector. Het behoort tot de landen die veel te lijden hebben van de klimaatverandering. Stijging van de zeespiegel in combinatie met bodemdaling zorgt voor verzilting van teeltgronden in de Mekong Delta. Ook langdurige droogte geeft problemen en versterkt de verziltingsproblematiek.

De Vietnamese landbouwminister Cao Duc Phat riep de internationale gemeenschap in maart 2016 op om het land hulp te bieden bij de zoektocht naar alternatieven voor telers in de delta. Inmiddels zijn – mede op initiatief van landbouwraad Arie Veldhuizen – afspraken gemaakt over samenwerking om deze problematiek aan te pakken.

Inmiddels kan door de verdroging en verzilting in een deel van de Vietnamese delta niet meer continu rijst (het belangrijkste exportproduct) worden geproduceerd. Telers zijn naarstig op zoek naar alternatieven voor het wegvallen van een deel van hun inkomen. Verhagen: "In de praktijk zie je dat telers experimenteren met groenten- en fruitteelt en ook viskweek. Er zijn telers die voorzichtig beginnen met de teelt van dragonfruit. Vanwege de omvang van het probleem is het belangrijk om alternatieven te zoeken die structureel een bijdrage leveren aan de voedselzekerheid in het land en de bestaanszekerheid van de telers."

Het Nederlands-Vietnamese landbouwproject is nog maar net gestart. Deze zomer wordt een plan van aanpak geschreven. De bedoeling is dat vervolgens een aantal pilots wordt uitgevoerd, zowel op proefboerderijen van de betrokken universiteiten als op teeltbedrijven in de Delta. Daarbij wordt gekeken naar het effect van technische ingrepen zoals irrigatie. De nadruk ligt echter op het uittesten van alternatieve teelten, bijvoorbeeld fruit.

Nederlandse bedrijven haken aan

Zaadbedrijf East-West Seed is inmiddels betrokken bij het project. Verhagen: "Sommige rassen van een bepaald groentegewas kunnen veel beter tegen verzilting dan andere. East-West kan hulp bieden bij de zoektocht naar het juiste ras op de juiste locatie. Mogelijk biedt mais een alternatief in het droge seizoen voor de rijsttelers. De Heus kan die mais vervolgens verwerken in zijn veevoeders. Beide bedrijven zijn al jarenlang actief in Vietnam en zijn dus goed op de hoogte van de lokale productieomstandigheden, kennis van de telers en de afzetkansen."

Bron: Agroberichten Buitenland
Publicatiedatum: