Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ophef over inspectie-rapport SZW

Geen best nieuws voor de tuinbouwsector. Er is in verhouding veel sprake van strafrechtelijke onderzoeken naar zaken als arbeidsuitbuiting, blijkt uit een rapport van de ISZW. LTO vindt dat het rapport een vertekend beeld geeft.

De gegevens komen uit het rapport Staat van Eerlijk werk, van de Inspectie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. "Onderbetaling en uitbuiting komen vaker voor wanneer er sprake is van ongeschoold en/of zwaar werk in sectoren die te maken hebben met zware (internationale) concurrentie.Een analyse van de kenmerken van slachtoffers van uitbuiting laat zien dat verreweg de meeste slachtoffers werken in de uitzendbranche of in de land- en tuinbouw. Het relatief grote aantal slachtoffers in deze sectoren wordt vermoedelijk veroorzaakt doordat het in deze sectoren veelal gaat om grote bedrijven met veel (tijdelijke) werknemers (glastuinbouw, champignonteelt)", aldus de onderzoekers.

En dat niet alleen. In het rapport staat ook een anekdote over de omstandigheden in de tuinbouw. "Bij een glastuinbouwbedrijf troffen inspecteurs in een deel van een kas woonverblijven aan. Navraag bij de buitenlandse werknemers, zonder dat de inlener of de werkgever daarbij aanwezig waren, bracht aan het licht dat deze werknemers alleen werk kregen wanneer zij daar een ruimte huurden. De kosten voor de huisvesting waren veel te hoog voor het geboden wooncomfort. Ook was er nauwelijks privacy. Er zijn signalen dat enkele verdachte grotere uitzendbureaus of daaraan gelieerde bedrijven vastgoed aankopen of huren met als (enige) doel dat tegen een (te) hoge prijs te verhuren aan tijdelijke buitenlandse werknemers (de zogenoemde Polen-hotels)", aldus de Inspectie.

Reactie LTO
LTO Nederland en LTO Glaskracht Nederland keuren de bevindingen af, maar vinden de publicatie 'Staat van eerlijk werk Loon naar werken?' van de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW) misleidend.

"Het is absoluut niet te rechtvaardigen dat door het willens en wetens overtreden van regels, de rechten van mensen worden geschonden," stelt Wim van den Boomen, portefeuillehouder Sociale Zaken van LTO Nederland. "Maar de wijze waarop de informatie naar buiten wordt gebracht is zeer onterecht. Op deze manier brengt het onnodig schade toe aan de gehele sector en de vele ondernemers die het daarbinnen goed doen. Zorgvuldige communicatie was hiervoor gepast geweest."

Methodiek ISZW
De Inspectie SZW hanteert op het thema 'beloning' een risico-analysemodel om te komen tot een gerichte en effectieve inzet van beschikbare menskracht en middelen. Deze methodiek juichen de LTO-organisaties ook toe. Sterker nog, als er meer inspecteurs nodig zijn om de problemen op te lossen dan moet daar in worden geïnvesteerd. Beide LTO-organisaties willen hiervoor gezamenlijk in optrekken. "Het aanpakken en in kaart brengen van deze groep vraagt echter om nuance. Als je in een selecte groep slechte risico's gaat controleren is het ook logisch dat je meer overtredingen constateert," zegt Wim van den Boomen. "De dokter ziet ook vooral zieke mensen, zullen we maar zeggen." Ook het aantal meldingen dat je ontvangt zegt nog niet dat er ook daadwerkelijk meer overtredingen zijn. Het rapport is zo geformuleerd dat het resultaat van de inspecties een negatieve uitstraling heeft op de gehele sector. "En dat is onterecht," concludeert van den Boomen.

Overleg
Beide LTO organisaties zijn met de ISZW in gesprek om de groep ondernemers die willens en wetens de regels niet naleven aan te pakken. LTO Glaskracht Nederland heeft in dat kader op uitnodiging van de ISZW samen met de Inspectie SZW, FNV, CNV en ondernemers een bijeenkomst georganiseerd om hier met elkaar over te praten.

Begin juli 2017 vindt een volgend overleg tussen de ISZW, de vakbonden en de LTO organisaties plaats. Gesproken wordt over de vervolgactiviteiten. Ook het rapport en de communicatie daarover zal besproken worden.
Publicatiedatum: