Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

East-West Seed versterkt positie in Midden-Amerika

East-West Seed is zijn positie in Midden- en Latijns-Amerika aan het versterken door de introductie van verschillende veelbelovende nieuwe rassen. De onafhankelijke veredelaar verwacht veel van hun eerste tomatenras voor de Mexicaanse markt, maar ook hun papajaprogramma is zijn vruchten af aan het werpen.

Herke van der Woude, de in Guatemala gevestigde East-West Seed vertegenwoordiger voor Latijns-Amerika, vertelt dat er veel plannen zijn voor Latijns-Amerika. "Met de overname van Semillas Tropicales in 2014 kregen we een interessant veredelingsprogramma in handen dat in veelbelovende rassen heeft geresulteerd."

Bij de Latijns-Amerikaanse veredelingsactiviteiten van East-West Seed in Guatemala wordt de nadruk gelegd op de ontwikkeling van rassen gericht op de lokale markt en omstandigheden. "We hebben ons in Guatemala goed gepositioneerd met rassen zoals P-52 F1 en Tyral F1, maar we richten ons ook op andere markten in Midden- en Zuid-Amerika. De test- en veredelingsstations bevinden zich in drie regio's en op verschillende hoogten, in simulatie van verschillende Latijns-Amerikaanse klimaten. Hierdoor kunnen we rassen veredelen voor meerdere markten en regio's zoals Mexico en Honduras."


Een teler van EWS' Bianco tomaten in Chiapas, Mexico.

Van der Woude vertelt over de recente introductie van Bianco F1, een struiktomaat voor de Midden-Amerikaanse en Zuid-Mexicaans verse tomatenmarkten. Dit ras is zeer geschikt voor de teelt in deze regio. Het geeft een goede oogst, stevige vruchten van 150 tot 180 gram en is bestand tegen het door witte vlieg overgedragen geminivirus.


Teler Estuardo Guerra in Tres Ceibas, Jutiapa, Guatemala, met Guerrero F1 tomaten.

"Behalve in de tomatensector zijn we ons ook binnen de papajasector aan het positioneren. Met meer dan 14.000 hectare papaja in Mexico alleen is het een enorme markt waarin niet veel andere veredelaars sterke rassen bieden."

De Maradona F1 papajahybride van East-West Seed is in deze markt een veelgevraagde hybride geworden. "Dankzij de weerstand tegen antracnose en de hoge productie en kwaliteit vragen veel papajatelers in Tamaulipas, Yucatan, Veracruz, San Luis Potosi en Colima naar dit ras."


Herke van der Woude met David Ulises, een papajateler in Yucatan, Mexico. David teelt 24 ha Maradona papaja's en verwacht nieuwe zaden.

De Maradona papaja is een goed voorbeeld van hoe East-West Seed baat heeft bij hun ervaring op lokale markten. Met hun uitgebreide veredelingsprogramma's in Zuidoost-Aziƫ vertaalt het bedrijf het succes van lokale rassen naar andere plaatsen in de wereld.

East-West Seed heeft in Latijns-Amerika ook andere nichemarkten geopend. Het bedrijf is een belangrijke zadenleverancier voor Aziatische groenten. "We begonnen hier 10 jaar geleden mee in Mexico, waar veel Aziatische groenten worden geteeld voor export naar de VS en Canada, waar grote groepen Aziatische minderheden wonen. Dit is een nichemarkt waarin we een leidende positie hebben."

Ook met uien zijn er interessante ontwikkelingen. "We zijn erg enthousiast over verschillende geplande innovaties," zegt Van der Woude. Het bedrijf heeft onlangs een nieuwe vertegenwoordiger in Mexico aangenomen om hun positie te versterken door duurzame relaties op te bouwen met toonaangevende zaadveredelaars.


Papajateler David Ulises op zijn Maradonaplantage, samen met Enrique Vasquez, een papaa expert en EWS medewerker in Mexico.

Download voor meer informatie over de rassen van East-West Seed hun 'Mundo EWS' app in de Appstore of Google Play, of ga naar

Publicatiedatum: