Dé website voor de Nederlandse groententeelt

Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Het Nieuwe Ondernemen 3/5

Teelt van de toekomst: onbeperkte energie, maar wel watertekort?

In vijf publicaties neemt Frans-Peter Dechering de Nederlandse glastuinbouw mee van Het Nieuwe Telen naar Het Nieuwe Ondernemen. Vandaag deel drie: de middelen. Daarin gaat Patrick Dankers van Priva dieper in op de dimensies energie, water en arbeid: zaken om het bedrijfsproces te optimaliseren.

Energie in de tuinbouw
De energie is een belangrijk onderwerp voor de tuinbouw en is bovendien een zeer dynamisch begrip. "De inkoop en verkoop van warmte en elektra is niet langer een tamelijk stabiele kostenpost. De 'kunst' van het goed inkopen en verkopen beÔnvloedt het totale bedrijfsresultaat", constateert Patrick. "De afgelopen jaren is er veel gedaan om energieverbruik in de tuinbouw verder te beperken. Het blijkt erg lastig om dit nog verder terug te brengen in de huidige systemen. Ofwel deze route is zo ongeveer op zijn eindbestemming."

Belangrijker wordt niet hoeveel, maar wanneer energie verbruikt wordt. En daar is kennis voor nodig, constateren de schrijvers. "De grootste uitdaging voor een ondernemer is het juiste moment kiezen om te investeren en precies in beeld te krijgen wat het hem oplevert. Daarvoor heeft hij meer kennis nodig van het momentane effect van klimaatomstandigheden op de totale productie.:

Water en arbeid
De beschikbaarheid van de andere twee dimensies wordt juist steeds schaarser: Goed water en goede arbeid. Zowel de ontwikkelingen in water als de ontwikkelingen in arbeid drukken flink op de kostprijs. In deze publicatie laat Patrick Dankers zien hoe automatisering en samenwerking daar een antwoord op zouden kunnen zijn.

Lees hier deel 3 van Het Nieuwe Ondernemen: De MiddelenVoor meer informatie:
Frans-Peter Dechering
fp@dechering.org
+31 624 431639
www.linkedin.com/in/franspeterdechering/

Reageren is welkom natuurlijk.


Met ervaring bij Priva, Amsterdam RAI, de Greentech Amsterdam en bedrijven als Schoneveld Breeding en Rotterdam Ahoy kent Frans-Peter het belang van het evenwicht tussen duurzaam produceren en succesvol ondernemen. Dat heeft hij samen met enkele coauteurs uitgewerkt in vijf publicaties als aanzet om gezamenlijk met de sector te komen tot een visie op Het Nieuwe Ondernemen. Deze publiceren we de komende weken op Groentennieuws en BPnieuws.
 
Lees hier meer over de serie Van Het Nieuwe Telen naar Het Nieuwe Ondernemen

Lees hier deel 2: Het bedrijf.

Publicatiedatum: 19-5-2017
Auteur: Arlette Sijmonsma
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: