Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zijn de kassenbouwers té druk voor de Nederlandse klanten?

Tholen - De tuinbouw trekt aan en dat merken de kassenbouwers als geen ander. Er klinken zelfs geluiden op dat ze het te druk hebben voor hun Nederlandse klanten. Is dat zo? Hoe denken de Nederlandse kassenbouwers daarover? Joost Stokkers van Q-Kas Quality Greenhouses, Raymond Zwirs van Zwirs Horti Projects en Joost Kerklaan van Joost Kerklaan BV reageren.

De aanleiding'
"Geen kassenbouwer te vinden voor mijn kas van 1 hectare", schreef een Westlandse teler vorige maand. Anoniem, want hij had geen behoefte aan acquisitie. Die keuze bleek terecht: verschillende kassenbouwers reageerden verontwaardigd wel tijd te hebben.


 
Raymond Zwirs
Volgens Raymond Zwirs, Zwirs Horti projects, is er een verschil tussen de drukte bij de grote en de kleine kassenbouwers. Raymond:"Afgelopen jaren hadden de grote bedrijven in Nederland niet veel opdrachten, waardoor zij deze in het buitenland gingen zoeken. Nu er meer werk in Nederland komt voor de kassenbouwers, hebben de grotere bouwers het eigenlijk te druk met de exportactiviteiten." Dit is eigenlijk positief voor de kleinere kassenbouwers in Nederland. Nu de grote bedrijven veel werk hebben in het buitenland, krijgen de kleinere bedrijven de opdrachten uit Nederland. Een goed voorbeeld hiervan is het firma Kap in Honselersdijk. Raymond: Grote "bouwers vinden dat te gecompliceerd om als opdracht erbij te hebben. Voor kleinere bedrijven, zoals wij, zijn dat soort opdrachten perfect."

www.zwirshorti.nl



Joost Kerklaan
Joost Kerklaan vindt het verschijnsel simpel te verklaren. "Wanneer je kijkt naar de laatste jaren, zie je dat er maar een vervangingsmarkt was van 80 hectare per jaar. Normaal gesproken zou dat 400 hectare moeten zijn. Er is inmiddels veel arbeid verloren gegaan." Kerklaan zegt dat de kassenbouwers er nu aan gewend zijn om de arbeid aan het buitenland te leveren. Nu er opeens in Nederland wel opdrachten zijn voor de kassenbouwers, kunnen zij de opdrachten in het buitenland niet ineens laten vallen. "De materialen voor de kassen in Nederland zijn wel aanwezig, alleen zijn er gewoon niet genoeg arbeiders op het moment. Die zijn naar het buitenland, hier was immers toch geen werk voor ze. Ook hebben er een hoop bouwers werk in andere sectoren gevonden." Verder zegt Joost dat de Nederlandse kassenproducenten de vraag ook niet aan kunnen. "Als wij vandaag een nieuwe kas bestellen, zijn we over 6/7 maanden aan de beurt."
www.joostkerklaan.nl



Q-Kas Quality Greenhouses
Ook bij Q-Kas Quality Greenhouses wordt er regelmatig gebeld. Achter Q-Kas zit Joost Stokkers. Na decennia in de kassenbouw actief te zijn geweest, is hij sinds een paar jaar als zelfstandig ondernemer aan de slag. Terwijl het niet de makkelijkste tijd was, is er nu meer beweging in de tuinbouw zichtbaar. "De grote bouwbedrijven zijn de afgelopen jaren naar het buitenland getrokken. Je merkt dat telers in de regio ook juist de meerwaarde zien van een bedrijf dat het gebied goed kent", vertelt Joost. "Maar de bal ligt wel bij de ondernemer: kiezen ze voor de kleinere bouwer, of wachten ze tot een van de grote bedrijven weer tijd heeft?"

Zijn bedrijf zit in Hoek van Holland, maar dat betekent niet dat de activiteiten ophouden zodra de kerktoren uit zicht is. Ook in Duitsland is er flink wat vraag naar vaklui in de bouw. "En uiteindelijk maakt het niet meer uit hoe groot een klus is. We werken toch met mensen die we kennen en die we vertrouwen. Het is even zoeken en meten in de planning, maar indien nodig makkelijk op- en bijschalen."
www.q-kas.nl
 



Adviesbureaus
Dat telers merken dat het druk op de markt is, is niet vreemd. Meerdere kassenbouwers stevenen af op het drukste jaar ooit. "Wij merken dat het uitdagender is om klussen onder te brengen bij bouwers en installateurs", erkent een adviesbureau. "De engineerings- en fabricagecapaciteit bij de bouwers en installateurs staat merkbaar onder druk, net als de beschikbaarheid van bouwmachines en niet te vergeten 'de handjes' op de bouw. Daarbij komt dat door de aantrekkende wereldhandel en ingevoerde importheffingen op grondstoffen leverbaarheid van staal, glas en aluminium ook op scherp staat", vertelt een adviseur. En dat is soms best lastig. "Als adviesbureau zijn we voor het slagen van een bouwproject mede afhankelijk van de inzet van bouwers en installateurs, zeker nu de markt dusdanig goed gestemd is. Dat geldt andersom daarentegen ook: in laagconjunctuur-situaties ervaren we een omgekeerde beweging."

Uiteindelijk is er maar één oplossing: samenwerken. "Vroeg of laat heb je elkaar weer nodig en dat beseffen de meeste bouwers en installateurs ook. Doordat we altijd geïnvesteerd hebben in die relaties, merken we dat ze echt wel proberen een gaatje te vinden in hun planning en meedenken om een project toch gerealiseerd te krijgen." Momenteel lukt het de adviesbureaus redelijk om de plannen binnen het gewenste tijdpad uit te voeren. "Maar vaak is het verstandiger om samen een alternatief acceptabel tijdspad uit te stippelen. Dat is ook één van onze functies als adviserende partij."