Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teler zoekt kassenbouwer

Tholen - Als vier jaar geleden het gerucht rondging dat je een nieuwe kas wilde bouwen, dan werd je platgebeld. Kassenbouwers, installateurs, leveranciers - iedereen wist je te vinden. De Westlandse teler Bart merkt als geen ander dat die tijd voorbij is. Hij wil zijn kas laten vervangen. "Ik heb drie kassenbouwers gebeld. Van alle drie heb ik niets meer gehoord."

Omdat het momenteel erg druk is op de kwekerij en Bart geen behoefte heeft aan aanbiedingen van derden, is het verhaal op zijn verzoek geschreven zonder bedrijfs- of achternaam.

"Een deel van de kas is acht jaar geleden vernieuwd. Toen ging het om 6.000 meter, maar toen is de bouwer toch een paar keer langs geweest. Maar toen werd het net rustig in de tuinbouw en werd er in het buitenland nog maar weinig gebouwd." Dat is nu wel anders, merkt de Westlandse teler Bart. "Ik heb eerst hetzelfde bouwbedrijf van toen gebeld. Daar ben je toch klant. Stuur maar wat gegevens op, zeiden ze, dan kijken we wel. Dan weet je wel dat ze het liever helemaal niet doen."

Geen behoefte
En daar hield het niet op. Ook de tweede en derde bouwer had eigenlijk geen behoefte aan de opdracht. "Voor mei volgend jaar hadden ze sowieso geen tijd. Nou was het plan ook begin volgend jaar te bouwen. Dat zou ook de vroegst mogelijke tijd zijn dat de bouwbedrijven weer tijd hadden. Maar ook daar bleef het stil", vertelt hij. "De tekenaars hebben we drie keer na moeten bellen. Over prijzen hebben we het nog niet eens gehad. Het lijkt wel of ze niet voor 1 hectare willen komen."

Substraatunit
Hetzelfde merkte hij ook al toen hij een substraatunit wilde kopen. "Dat is uiteindelijk gelukt, maar overal is het lastig en druk." Toch, relativeert hij, is het ergens ook wel te verklaren. "Je weet ook dat de markt veranderd is. Vroeger kwam een vertegenwoordiger langs. Die is nu wat anders gaan doen of is actief in het buitenland. De spullen en machines zijn ook naar het buitenland gegaan en ze kunnen niet alles weer naar Nederland halen omdat er hier weer wat beweging is", ziet hij. "Je moet een bouwer hebben die het leuk vindt om hier een vak te doen. Dat waren die drie dus niet."

Nu even niets
En nu? "Nu even niets", vertelt Bart. "De huidige kas staat gewoon en daar kunnen we ook nog in telen. Het was leuk geweest, maar het is niet zo dat ik er wakker van lig." Daar heeft-ie het bovendien veel te druk voor. "De teelt is nu ook te druk om plannen te maken. Pas als het wat rustiger is, gaan we weer verder kijken en verder bellen. Maar een beetje vreemd is het wel."