Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Valutamarkten in greep van Franse verkiezingen

De onrust in de valutawereld neemt flink toe in de aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen. De flinke eurodaling van de afgelopen twee weken is het begin van een woelige tijd waarin het verstandig is het zekere voor het onzekere te nemen.

In de tweede helft van maart schoot de euro/dollar wisselkoers omhoog tot het hoogste niveau sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De euro had de wind in de rug van meevallende cijfers over de economische groei en enkele economen zinspeelden die erop dat een renteverhoging door de ECB dichtbij was. Sindsdien is het sentiment volledig omgeslagen. De euro is binnen twee weken met ruim 3% gedaald. ECB-voorzitter Mario Draghi benadrukt dat een renteverhoging nog verre toekomstmuziek is. Dat drukt de euro. Bovendien is de aandacht verschoven naar de Franse presidentsverkiezingen die een onzekere toekomst voor de euro kan inluiden.

11 kandidaten en 2 rondes
De eerste ronde van de Franse verkiezingen vindt plaats op zondag 23 april. Er nemen elf kandidaten deel. Als geen enkele daarvan meer dan de helft van de stemmen krijgt, komt er twee weken later (7 mei) een tweede ronde met de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben gekregen. De kans dat die tweede ronde er komt, is heel groot aangezien de populairste kandidaat volgens de peilingen op nauwelijks meer dan een kwart van de stemmen kan rekenen. De hervormingsgezinde Emmanuel Macron (25,3%) heeft een minieme voorsprong op de populistische Marine Le Pen (25,1%).

Terug naar de franc
Hoewel de onderlinge verschillen in de eerste ronde mogelijk heel klein zijn, is Macron duidelijk favoriet in de tweede ronde. Uit peilingen komt naar voren dat Le Pen daarin afstevent op minder dan 30% van de stemmen. Volgens de prijsvorming op optiemarkten ligt dat percentage zelfs dichter bij 20%. Het overgrote gedeelte van de Fransen wil waarschijnlijk voorkomen dat er een premier komt die de euro zo snel mogelijk wil inruilen voor de franc. Denktank 'Institut Montaigne' becijfert dat de economische schade van het verlaten van de euro Frankrijk maar liefst meer dan €180 miljard kan schaden.

Wereld van verschil
Toch is de kans niet uitgesloten dat Le Pen uiteindelijk aan het langste eind trekt – net zoals de peilingen er flink naast zaten bij het Brexit-referendum en de Amerikaanse verkiezingen. Op valutamarkten leidt een zege van Le Pen er toe dat de euro daalt tot de munt evenveel waard is als een dollar. Aan de andere kant kan de euro/dollar bij een overwinning van Macron richting $ 1,10 gaan. Het verschil tussen $ 1,00 en $ 1,10 lijkt niet heel erg groot. Op valutamarkten - waar prijsverschillen worden uitgedrukt in pips (vier cijfers achter de komma) is dat echter een verschil van dag en nacht.

Bescherming heeft een prijs
Dit soort schommelingen raakt ook ondernemingen die zaken doen over de grens. Een mooie order is een stuk minder mooi als de daadwerkelijke opbrengst door valutaschommelingen 10% lager ligt. Dat tast de winstmarge flink aan. Voor bedrijven is het belangrijker dan ooit om zich in te dekken tegen valutaschommelingen. Door de groeiende onzekerheid in de aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen is de prijs van die verzekering behoorlijk opgelopen. De belangrijkste les van 2016 is echter dat het verstandiger is om ook voor een hoge prijs het risico af te dekken dan met blind vertrouwen te hopen op een gunstige afloop. Niet voor niets zijn de grote partijen al enige tijd bezig om zich te beschermen tegen nieuwe schokken op de valutamarkt.

Voor meer informatie:
Laurens Maartens
Laurens@nbwm.nl
020-5782434
Beursplein 5
1012 JW Amsterdam

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl). Hij is in 1998 zijn loopbaan begonnen bij de Zwitserse bank UBS. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende partijen in binnen- en buitenland. Hij geeft commentaar op de actuele valuta-ontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Daarnaast verzorgt hij lezingen en trainingen voor ondernemers op het gebied van valutamanagement. Hij drukt daarbij deelnemers op het hart om vooral te kiezen voor eenvoudige en goedkope valutaproducten. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.
 
 
Publicatiedatum: