Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Europese voedselautoriteit EFSA:

"Weinig residuen bestrijdingsmiddelen in Europese voeding"

Consumenten in de Europese Unie lopen geen gevaar door residuen van gewasbeschermingsmiddelen. Uit het laatste rapport van de Europese voedselautoriteit EFSA blijkt dat meer dan 97% van het voedsel in de Europese Unie in 2015 binnen de wettelijk normen voor residuen van bestrijdingsmiddelen valt, en dat iets meer dan 53% compleet vrij is van kwantificeerbare residuen. De cijfers komen overeen met die van een onderzoek in 2014.

In 2015 werden in totaal 84.341 monsters op de aanwezigheid van 774 bestrijdingsmiddelen onderzocht. Van de monsters was 69,3% afkomstig uit de 28 EU-lidstaten, IJsland en Noorwegen, 25,8% was ingevoerd uit derde landen en bij de overige monsters was de herkomst onbekend.

Van alle monsters viel 97,2% binnen de grenzen van de EU-wetgeving voor residuen op producten. Van de geteste monsters was 53,3% volledig vrij van kwantificeerbare residuen, 43,9% bevatte residuen binnen de wettelijke grenzen. In 5,6% van de monsters uit niet-EU-landen bleek de wettelijke limiet overschreden. In 2014 was dat nog 6,5%. In 1,7% van de monsters van producten uit de EU en de EER-landen werd de wettelijke grenzen overschreden. In 2014 was dat nog in 1,6% van de monsters.

Van de monsters van levensmiddelen voor zuigelingen en jonge kinderen was 96,5% vrij van residuen of vielen de gehaltes viel binnen de wettelijke grenzen. Voor biologische voeding lag dat percentage op 99,3%.

Klik hier voor meer informatie.

Bron: EFSA
Publicatiedatum: