Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Frankrijk wil EU-verbod op import AGF met thiacloprid

Als onderdeel van de maatregelen aangekondigd door de Franse premier, Gabriel Attal, ter ondersteuning van de agrarische sector en om de protesten van de telers in te dammen, heeft Frankrijk de Europese Commissie verzocht de verkoop van met thiacloprid behandelde groenten en fruit op de Europese markt op te schorten.

Thiacloprid, een neonicotinoïde insecticide, is sinds september 2018 verboden in Frankrijk en in de Europese Unie sinds februari 2021. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft het geclassificeerd als kankerverwekkend, hormoonverstorend en schadelijk voor bestuivers. Het Franse ministerie van Landbouw geeft evenwel aan dat "het elders in de wereld nog steeds wordt gebruikt om gewassen tegen bepaalde insecten te beschermen".

Als de Europese Commissie het verzoek niet inwilligt, zullen de Franse autoriteiten overwegen een noodclausule toe te passen om de verkoop van deze producten op hun markt op te schorten. Het kabinet van de minister van Landbouw merkte op dat de beslissing van de Commissie deze week genomen zou kunnen worden en dat, als de Commissie niet instemt met de maatregel, Frankrijk zou kunnen besluiten ze unilateraal te toe te passen.

Bron: agropopular.com

Publicatiedatum: