Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Publiek-private samenwerking waterzuivering van start

Op vrijdag 17 maart vond de startbijeenkomst plaats van een nieuwe publiek-private samenwerking (PPS) gericht op de emissieproblematiek in de glastuinbouw. In dit project worden oplossingen ontwikkeld voor belangrijke openliggende vraagstukken die spelen bij emissieloos telen en het zuiveren van reststromen.

Teelt onder glas heeft vanaf 2018 een verplichting om lozingswater, dat gewasbeschermingsmiddelen bevat, te zuiveren. Daarnaast heeft de glastuinbouwsector met de overheid afgesproken naar een (nagenoeg) nul-emissie voor nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen in 2027 toe te werken. Beide zijn noodzakelijk om de waterkwaliteit in tuinbouwgebieden drastisch te verbeteren.

De business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research heeft in samenwerking met de sector de afgelopen jaren diverse oplossingen ontwikkeld om lozingen te voorkomen en zuiveringstechnieken en –strategieën voor als er toch geloosd moet worden. Er zijn echter een aantal openliggende kennisvragen die de laatste stappen naar de gewenste nul-emissie bij substraatteelten in de weg staan. Die hebben betrekking op knelpunten rond natrium en andere ongewenste stoffen die kunnen ophopen bij (langdurig) recirculeren. Natriumgehalten boven gewas-afhankelijke grenswaarden lijden tot sterke productieafname en kwaliteitsverlies en zal door telers worden voorkomen door drainwater te lozen. Door het gebruik van ontsmettingsmiddelen kunnen ballaststoffen en andere ongewenste stoffen ophopen en reden tot lozen zijn, terwijl het gebruik van ontsmettingsmiddelen juist in recirculerende systemen belangrijk is om verspreiding van ziekten te voorkomen. Op het gebied van zuivering van reststromen liggen er vragen rond de effectieve zuivering van waterstromen die qua samenstelling en volume sterk afwijken van gangbaar lozingswater (drain), zoals schoonmaak- en ontsmettings- en lekwater.

Oplossingen voor deze vragen worden ontwikkeld in de nieuwe PPS bestaande uit De business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research, KWR Water, LTO Glaskracht NL, Haket, Yara, WaterQ, Verhoeve Milieu & Water, Priva, Blue-Tec, Humintech en de Gewascooperatie Gerbera. Financiering: Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, TKI Watertechnologie, Stichting Programmafonds Glastuinbouw en de partners.

Bron: Wageningen University & Research
Publicatiedatum: