Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Werken aan toekomstbestendige gietwatervoorziening Luttelgeest"

Flevolandse overheden en ondernemers werken samen aan een toekomstbestendige gietwatervoorziening voor het glastuinbouwgebied in Luttelgeest. De overheden en ondernemers ondertekenden op 15 maart 2017 het convenant 'Gietwater Luttelgeest'.

Gemeente neemt stokje over
Het convenant is het resultaat van de goede samenwerking tussen provincie Flevoland, gemeente Noordoostpolder, Waterschap Zuiderzeeland, ondernemers uit het kassengebied Luttelgeest en LTO Glaskracht Nederland. Samen stelden zij een routekaart op voor de uitvoering, die in dit convenant is vastgelegd. Eind 2018 moet een realistische oplossing voorhanden zijn. Met de ondertekening van het convenant komt een einde aan de regierol van de provincie. Gemeente Noordoostpolder neemt het stokje over.

Duurzaam convenant
Gedeputeerde Jaap Lodders is opgetogen over het convenant: "Voldoende en hoogwaardig gietwater is van groot belang voor tuinders, maar ook voor de volledige en duurzame ontwikkeling van het glastuinbouwgebied." Om in de toekomst ook goed en zuiver grondwater te houden, is een andere oplossing nodig. "Het convenant staat daarmee aan de basis van een duurzaam gebruik en kwaliteit van de ondergrond en geeft de glastuinbouwsector een goede mogelijkheid zich door te ontwikkelen. Glastuinbouw is immers een belangrijke pijler van de agrosector in de Noordoostpolder," aldus Lodders. Wethouder Andries Poppe: "Dit convenant is een eerste aanzet voor een toekomstbestendige gietwatervoorziening voor de tuinders rond Luttelgeest. Wanneer dit goed uitpakt, dan kunnen wij ons in Noordoostpolder op positieve en duurzame wijze onderscheiden van andere tuinbouwgebieden."

(Giet)water en bodem
In de huidige situatie gebruiken telers regenwater dat iedere ondernemer vanaf zijn eigen kas opvangt, in combinatie met grondwater voor de gietwatervoorziening. Regenwater is heel zuiver en daarmee zeer geschikt als gietwaterbron. Er is niet genoeg regenwater beschikbaar. Daarom wordt het gemengd met grondwater. Het Flevolandse grondwater is zouter dan het regenwater. Daarom moet grondwater ontzout worden. Het nadeel van dit proces is dat er als restproduct zout water overblijft. Dit zogenaamde 'brijn' wordt momenteel teruggepompt in de bodem.
Publicatiedatum: