Dé website voor de Nederlandse groententeelt
Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Europa goede afzetmarkt voor Keniaanse kruiden

Kenia heeft dit seizoen drogere weersomstandigheden dan gebruikelijk waardoor veel telers gedwongen werden hun waterverbruik te beperken. Kruidenteler Mintos Fresh is echter gunstig gesitueerd in de vruchtbare regio Molo, die vanwege zijn hoge ligging lagere temperaturen kent en vochtiger is dan andere regio's.Het bedrijf richt zich vooral op de productie van koriander, munt en bieslook maar teelt afhankelijk van de vraag ook dille en tijm.

Momenteel worden de kruiden op een areaal van 6 hectare geteeld. Bieslook wordt onder plastic tunnels geteeld en koriander en munt in het open veld. Innocent Bosire van Mintos vertelt dat het bedrijf op een andere locatie ook nog een areaal van 8 hectare bezit en dat het de mogelijkheden onderzoekt om hier de komende jaren uit te breiden. Hij vertelt dat deze locatie in een warmere streek is gelegen die zeer geschikt is voor de teelt van basilicum.

"Nederland is onze grootste afzetmarkt en we starten in april met de export naar Duitsland. We hebben in het verleden ook naar het Verenigd Koninkrijk geëxporteerd maar deze markt is niet meer zo actief. De vraag naar kruiden is sterk in Europa en dit is de reden dat we nog geen andere markten, zoals het Midden-Oosten, hebben betreden, hoewel we denken dat de marktkansen voor koriander hier goed zijn," vervolgt Innocent."Iedere regio is verschillend en het is belangrijk om de markt goed te kennen. In het Verenigd Koninkrijk is koriander vrij populair en op de Duitse markt is er veel vraag naar munt. In Nederland zetten we al onze kruiden af, waarbij de volumes bieslook het grootst zijn. De gesneden kruiden worden per luchtvracht vervoerd en zijn na aankomst op hun bestemming ongeveer een week houdbaar."

De kruiden worden direct naar de groothandel gezonden waar zij opnieuw worden verpakt en gedistribueerd. Innocent vertelt dat de prijzen op de kruidenmarkt niet aan grote schommelingen onderhevig zijn zoals op de groentenmarkt wel het geval is. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat het bedrijf rechtstreeks aan de groothandel levert waardoor de prijzen het hele jaar door constant zijn. Het direct leveren aan retailers is wellicht winstgevender maar is ook riskanter voor het Afrikaanse bedrijf, aangezien het over weinig achtergrondinformatie beschikt over de bedrijven waarmee het zaken doet."Ons aanbod is afhankelijk van de vraag. Ik ontmoette een nieuwe klant tijdens Fruit Logistica die veel zaken doet in Rusland. Om aan zijn wensen tegemoet te komen, denken we erover om onze rucola-, salie- en muntproductie uit te breiden. We zijn er echter nog niet uit hoe groot de productievolumes voor deze markt moeten zijn. We willen graag toegang tot de Russische markt en zijn bereid onze productie hier op af te stemmen," aldus Innocent.

Voor meer informatie:
Innocent Bosire
MintosHerbs
Tel: +254 717 305339
Email: mintosherbs@gmail.com
www.mintosherbs.com

Publicatiedatum: 15-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: