Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ministeries EZ en I&M bezoeken Greenport Aalsmeer

Onder leiding van Esther Pijs, directeur Regio bij DG Bedrijfsleven en Innovatie EZ, stak een delegatie van het ministerie van Economische Zaken op 8 maart haar licht op over de innovatieve projecten in de glastuinbouw die voor een enorme impuls in de verduurzaming van de sector kunnen zorgen. Doel van het bezoek was kennismaken en samen met stakeholders uit de tuinbouw beleid maken. Het gezelschap bezocht eerst Green BalanZ van orchideeënkweker Lennard van der Weijden in Kudelstaart. In deze Kas zonder Gas verlaat zo'n 10% van de planten het bedrijf als biologisch product, de rest als duurzaam geteeld.

Duurzame energie
Daarna was er tijd voor de presentatie van een aantal concrete projecten in de Greenports die worden ontwikkeld om zoveel mogelijk los te komen van fossiele energie. Volgens Petrus Postma, manager CO2 en Warmte van Greenport Aalsmeer staan al minstens 10 concrete projecten in de startblokken die met de juiste investeringen morgen tot uitvoering kunnen worden gebracht. Hij deed een beroep op de overheid om de juiste infrastructuur te faciliteren voor warmte en CO2 netwerken. Allereerst heeft de tuinbouw voldoende duurzame CO2 nodig. Die CO2 is nodig voor een optimale groei van planten. Als er een netwerk wordt aangelegd om de CO2 van de nabij gelegen industrie naar de tuinbouw de leiden, dan hoeven tuinbouwbedrijven daar geen gas meer voor te stoken. Zij 'oogsten' CO2 als bijproduct van de verbranding van aardgas en gebruiken dit vervolgens in de kas. Daarnaast kan veel gas worden bespaard door kassen te verwarmen met de restwarmte van elders. Ook de potentie van geothermie is nog lang niet benut. "Tuinbouw kan de overheid helpen haar CO2-doelstellingen te halen: een investering in duurzame glastuinbouw is de slimste klimaateuro!", aldus Postma.

Piet Broekharst presenteerde vervolgens Kas als Energiebron, het programma dat zich al 10 jaar richt op besparing en verduurzaming van de energie in de glastuinbouw.

Jeroen Nobel, voorzitter van Stichting Greenport Aalsmeer hield een pleidooi voor de overheid om samen met de tuinbouwsector gezamenlijk stappen te zetten. "Wacht niet te lang tot alle toekomstscenario's in kaart zijn gebracht. De kennis om te verduurzamen is er, de wil bij de sector ook. We moeten nú dan ook alles op alles zetten om de financiering rond te krijgen. Greenport Aalsmeer heeft keuzes gemaakt die ruimte geven aan glastuinbouw. Als we daar in één keer kunnen moderniseren en verduurzamen, versterken we de positie van het bedrijfsleven enorm," aldus Nobel.

Bij vertrek gaven de bezoekende ambtenaren aan veel kennis te hebben opgedaan. De ontmoeting in en met de praktijk krijgt dan ook zeker een vervolg.

Bron: Greenport Aalsmeer
Publicatiedatum: