Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

LLTB van tien afdelingen naar drie regio’s

"De factoren die van invloed zijn op onze agrarische bedrijfsvoering zijn continu in beweging en als toekomstgerichte ondernemers ontkomen we er niet aan hierop in te spelen. Het zou vreemd zijn te veronderstellen dat de LLTB als organisatie hier niet mee te maken heeft", zegt LLTB-voorzitter Léon Faassen. "We moeten mee met de tijd en daarbij hoort het zo efficiënt mogelijk inzetten van zowel bestuurders als medewerkers en meer aandacht voor deskundigheid en coördinatie."

Dat houdt onder meer in dat de regionale belangenbehartiging wordt georganiseerd via drie regio's in plaats van tien afdelingen. In feite is het een logische stap, gezien de ontwikkelingen van de afgelopen jaren. "In het verleden had elk dorp een eigen LLTB-afdeling en door de jaren heen heeft daar bundeling van krachten plaatsgevonden", legt Faassen uit. "Van kleine dorpsafdelingen naar grotere, slagvaardigere afdelingen die al verschillende gemeenten beslaan, naar nu de drie regio's: Noord, Midden en Zuid, waarbinnen de contacten met de gemeenten - zoals die de laatste jaren zijn opgebouwd – overeind blijven."

In een tijd waarin het aantal agrariërs afneemt en de ledenwensen steeds individueler worden, is het organiseren van de belangenbehartiging in krachtige regio's volgens Faassen dé manier om kwaliteit in het ondersteunen van ondernemers te blijven waarborgen.

Het samenvoegen van de krachten in de regio kent volgens hem verschillende voordelen. "Minder bestuurlijke lagen betekent op de eerste plaats efficiënter en sneller handelen. Door bundeling van bestuurservaring en de kennis van LLTB-medewerkers kan de beschikbare expertise bovendien beter en gerichter worden ingezet." Veel zaken – zie de voorbeelden onder dit artikel - zijn afdelingsoverstijgend en kunnen dus beter op regioniveau worden opgepakt.

Hoewel het opschalen van afdelingen naar regio's de indruk wekt dat de LLTB verder van de leden komt te staan, is volgens voorzitter Faassen niets minder waar. "Regiovorming is juist een manier om dichterbij het lid te komen. Veranderende ledenbehoeften vragen om meer maatwerk. Door zaken die breder spelen dan één afdeling overkoepelend op te pakken, blijft meer tijd en menskracht over voor maatwerk elders." Faassen doelt daarmee onder meer op de ondersteuning van ondernemersgroepen die regionaal worden gevormd rond bepaalde thema's, zoals in Midden-Limburg de groep IV-ondernemers, waarmee de LLTB heeft geklankbord over het geurbeleid in Leudal of de klankbord-/ondernemersgroep erosie. In Noord-Limburg zijn ondernemersgroepen actief met betrekking tot de Niers en de Eckeltsebeek en in het zuiden bijvoorbeeld met 'slim bemesten op lössgronden' en afstemming over de aanpak van wateroverlast in Heuvelland.

De afdelingsbesturen hebben besloten de komende algemene ledenvergaderingen te nemen als aftrapmoment. Tijdens die bijeenkomsten wordt onder meer uit de doeken gedaan hoe wordt omgegaan met de huidige afdelingen en wat de regiovorming concreet voor de betreffende afdeling betekent.

Bron: LLTB
Publicatiedatum: