Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"SDE+ efficiënter vormgegeven dan voorgangers"

De SDE+ is het belangrijkste beleidsinstrument waarmee de overheid bijdraagt aan het realiseren van de hernieuwbare energiedoelen voor 2020 en 2023. De SDE+-regeling is sinds 2011 van kracht. Bij de invoering is afgesproken dat de regeling in 2016 geëvalueerd wordt.

Er is nu een evaluatie uitgevoerd om de doeltreffendheid en de doelmatigheid van het instrument SDE+ te evalueren over de periode 2011-2015 en aan te geven waar eventueel mogelijkheden liggen om deze in de toekomst te vergroten. Doelbereik van de regeling is geen onderdeel van de evaluatie. Voor de tender wind op zee geldt eveneens dat deze buiten deze evaluatie valt.

Conclusies zijn dat SDE+ efficiënter is vormgegeven dan voorgangers en dat er een afruil lijkt te bestaan tussen doelbereik (hoeveelheid hernieuwbare energie) en efficiëntie (subsidiebeslag). Met de afruil wordt bedoeld dat wanneer de efficiëntieprikkel binnen de SDE+ verder wordt versterkt, de kans bestaat dat er minder projecten de eindstreep zullen halen of de pijplijn van projecten vermindert. Tegelijkertijd is een knellend budget van belang om de efficiëntie te bevorderen. De belangrijkste verschillen tussen SDE en SDE+ zijn het hanteren van één budgetplafond en een gefaseerde openstelling met oplopende fasebedragen bij SDE+ (goedkoopste technologieën eerst plus de mogelijkheid tot indiening in de vrije categorie). De analyse bevestigt dat de mogelijkheid tot indiening in de vrije categorie leidt tot besparingen op subsidies.

Download de volledige evaluatie hier.
Publicatiedatum: