Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Afvalwaterzuivering voor bedrijven buiten clusters

Vanaf 1 januari 2018 is ieder individueel glastuinbouwbedrijf verplicht lozingen van recirculatie- en filterwater te zuiveren van gewasbeschermingsmiddelen. Vanwege hun ligging kan een aantal bedrijven niet aangesloten worden op het plan voor de collectieve tuinbouwriolering in de Bommelerwaard. Daarom is een project opgestart om tot invulling van de zuiveringsplicht te komen voor bedrijven die buiten de clusters liggen. Op 26 januari wordt een informatiemiddag georganiseerd voor deze solitaire bedrijven.

Waterstromen in beeld brengen
Uit eerste inventarisaties onder solitaire bedrijven blijkt dat zij op diverse aspecten al voldoen aan de zuiveringsplicht. Vaak lopen echter nog (ongemerkt) kleine stromen naar de sloot of het riool. Dit kan bijvoorbeeld gaan om overloopbeveiligingen op watersilo's of lozingen van water dat is gebruikt om filters terug te spoelen. Met kleine aanpassingen voldoen de ondernemers aan de eisen. Om dit te kunnen bepalen dienen de waterstromen wel volledig in beeld te zijn. Tijdens de informatiemiddag op 26 januari zal op interactieve wijze getoond worden hoe ondernemers dit op hun eigen bedrijf kunnen doen.

Tijdens de bijeenkomst worden ondernemers verder geïnformeerd over andere zaken die spelen rondom afvalwaterzuivering zoals financiering, handhaving of problemen rondom kwelwater. Er is natuurlijk volop gelegenheid om vragen te stellen. De middag is specifiek bedoeld voor bedrijven die niet op de collectieve riolering aangesloten kunnen worden.

Stagiair
Het traject voor de solitaire bedrijven wordt deels uitgevoerd door Ewout Booij, derdejaarsstudent Tuinbouw en Akkerbouw van de HAS Hogeschool in 's-Hertogenbosch. Ewout voert deze opdracht uit binnen zijn stage bij het Glastuinbouwpact.

Bron: Glastuinbouwpact Bommelerwaard & Neerijnen
Publicatiedatum: