Substraatteelt blijft biologisch in de VS
Hydroponische komkommers en tomatenteelt met kokossubstraat
Het gaat allemaal over de certificering van planten die substraatloos of op een biologisch substraat geteeld worden. Het debat hierover is de afgelopen maanden flink verhit. Een groep substraattelers heeft zich verenigd tot de Coalition of Sustainable Organics. Zij pleiten ervoor dat containerteelt blijft vallen onder biologische teelt, ook om de certificering bereikbaar te houden. "We moeten immers ook een groeiende populatie voeden", vinden ze. De groep zegt dat de huidige biologische normen - die containerteelt dus insluiten - al sinds 1990 goed functioneren. "De USDA evalueerde deze normen in 2010 via het National Organic Program en bevestigde de rechtmatigheid ervan. Het veranderen van regels die al meer dan 25 jaar werken, vooral in deze tijd, is onverantwoordelijk en slecht voor de consument."
Blokpaprika geteeld in grond.
In de grond
Aan de andere kant van het debat staan de telers die in de grond telen. Ook zij hebben zich verenigd. Zij worden ondersteund door 'watchdogs' zoals het 'Cornucopia Institute', die beweert dat het USDA meer dan 100 buitenlandse en binnenlandse bedrijven die niet in grond telen toch biologisch heeft gecertificeerd. "Dit creëert een oneerlijke concurrentie voor grondgebonden telers. De VS is een buitenbeentje in de internationale handel omdat de meeste landen de niet grondgebonden teelt niet beschouwt als biologisch." Daarmee verwijzen ze naar onder andere de 28 landen van de EU, en daarna nog Mexico, Japan en Canada.
Vorige week stemde het NOSB 10-4 om het comité terug naar de tafel te sturen over het besluit om substraatteelt biologisch te certificeren. Het NOSB, met nieuwe leden aan boord, zal opnieuw over het probleem stemmen tijdens de bijeenkomst in april volgend jaar.