Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
stemming uitgesteld

Substraatteelt blijft biologisch in de VS

Op substraat of in containers geteeld product is in de VS nog steeds te certificeren als biologisch. Het besluit daarover is uitgesteld tot april 207. Dan komt het National Organic Standards board samen om te discussiëren over de kwestie.



Hydroponische komkommers en tomatenteelt met kokossubstraat

Het gaat allemaal over de certificering van planten die substraatloos of op een biologisch substraat geteeld worden. Het debat hierover is de afgelopen maanden flink verhit. Een groep substraattelers heeft zich verenigd tot de Coalition of Sustainable Organics. Zij pleiten ervoor dat containerteelt blijft vallen onder biologische teelt, ook om de certificering bereikbaar te houden. "We moeten immers ook een groeiende populatie voeden", vinden ze. De groep zegt dat de huidige biologische normen - die containerteelt dus insluiten - al sinds 1990 goed functioneren. "De USDA evalueerde deze normen in 2010 via het National Organic Program en bevestigde de rechtmatigheid ervan. Het veranderen van regels die al meer dan 25 jaar werken, vooral in deze tijd, is onverantwoordelijk en slecht voor de consument."


Blokpaprika geteeld in grond.

In de grond
Aan de andere kant van het debat staan de telers die in de grond telen. Ook zij hebben zich verenigd. Zij worden ondersteund door 'watchdogs' zoals het 'Cornucopia Institute', die beweert dat het USDA meer dan 100 buitenlandse en binnenlandse bedrijven die niet in grond telen toch biologisch heeft gecertificeerd. "Dit creëert een oneerlijke concurrentie voor grondgebonden telers. De VS is een buitenbeentje in de internationale handel omdat de meeste landen de niet grondgebonden teelt niet beschouwt als biologisch." Daarmee verwijzen ze naar onder andere de 28 landen van de EU, en daarna nog Mexico, Japan en Canada.

Vorige week stemde het NOSB 10-4 om het comité terug naar de tafel te sturen over het besluit om substraatteelt biologisch te certificeren. Het NOSB, met nieuwe leden aan boord, zal opnieuw over het probleem stemmen tijdens de bijeenkomst in april volgend jaar.


Publicatiedatum: