Europese Commisie lanceert afvalplatform voor voedsel
Het EU Platform is opgericht om ondersteuning te bieden aan het doel van de VN om de voedselafval per hoofd op handel en consumenten niveau te halveren tegen 2030 en het voedselverlies in de voedselproductie en keten te reduceren.
Om te helpen dit doel te bereiken, kondigde de Commissie aan, als onderdeel van een bredere 'circulaire economie' strategie, dat het een platform zou creƫren om de bijdrage van de EU te helpen vast te stellen.
Het EU-platform voor voedselafval en verlies bestaat uit 70 waaronder 33 leden uit de publieke sector en naar aanleiding van een oproep tot kandidaatstelling, 37 organisaties uit de particuliere sector.
De Commissie schat dat jaarlijks in de EU 88 miljoen ton voedsel verspild wordt. Het zegt dat het platform alle leden zal ondersteunen met het definiƫren van maatregelen nodig langs de gehele voedselvoorzieningsekten, intersectorale samenwerking bevordert, het delen van beste praktijken mogelijk maakt en de gemaakte vorderingen evalueert.
De eerste bijeenkomst van het EU-platform zal in Brussel op 29 november worden gehouden.