Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Schimmel zorgt voor kleinere volumes"

Recordprijs voor Noorse aardbeien

De prijs van Noorse aardbeien is hoog sinds telers worden geteisterd door de schimmel Botrytis cinerea. Bij sommigen lopen de verliezen op tot 50%. Vanwege het aanhoudende natte weer zijn de aardbeien vatbaarder voor de schimmel, eenmaal aangetast worden zij grijs en bederven ze. Om verspreiding van de schimmel op aardbeienvelden tegen te gaan is goede ventilatie noodzakelijk zodat er geen vocht achterblijft tussen de vruchten en bladeren.

"Helaas waren maar weinig telers op de hoogte van het feit dat deze schimmel resistent is tegen gewasbeschermingsmiddelen. Dit is ontmoedigend omdat we er dus ook weinig tegen kunnen doen. De schimmel werd op 19 juni voor het eerst ontdekt en een paar dagen later begon het voor een langere periode te regenen. De verminderde productie zorgt momenteel voor recordprijzen," vertelt Odd Tore Nøding, van Agderbær & Grønt AS.

Een verzoek om financiële steun van de aardbeiencoöperatie Agderbær en de invloedrijke Noorse lobby organisatie, Norges Bondelag, werd afgewezen door het Zweedse ministerie van landbouw, om de reden dat het hier geen 'uitzonderlijke' situatie betreft.

Terwijl overheidsfunctionarissen weigerden telers financieel te steunen, kwamen ze wel overeen om een onderzoek uit te laten voeren naar de ziektebestendigheid van aardbeienplanten.

Landbouwminister Jon Georg Dale, van de Conservatieve Partij, heeft al eerder laten weten dat telers zelf aansprakelijk zijn voor hun eigen risico's en verliezen.

De overheid treft wel steunmaatregelen voor aardbeienplanten wanneer deze beschadigd raken door vorst of andere weersomstandigheden, maar niet in geval van schimmel. Toch is deze schimmel hoogstwaarschijnlijk het directe gevolg van de hevige regenval bij aanvang van het seizoen.

"Het seizoen loopt nu op zijn einde in het zuiden van Noorwegen. We verwachten dat het seizoen volgend jaar weer zoals vanouds zal verlopen, met aardbeien van goede kwaliteit," aldus Nøding.
Publicatiedatum: