Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Junk status voor Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika dreigt haar status op de internationale kapitaalmarkten te verliezen. Daarvoor waarschuwt de Zuid-Afrikaanse Centrale Bank. In maart stelde kredietbeoordelaar Moody's de rating al naar beneden bij. In juni zal S&P waarschijnlijk dat voorbeeld volgen. Daarmee belandt Zuid-Afrika in de junk status tussen de landen die niet aantrekkelijk zijn om in te investeren. Dat heeft gevolgen voor de economie van het land.

Een lagere status kan resulteren in een kapitaalvlucht, wat gevolgen heeft voor de staatsschuld. De kosten om de schulden te financieren, stijgen. Ook voor bedrijven resulteert dit in lagere kredieten. De aanleiding voor de economische moeilijke tijden waarin het land verkeert, ligt in een aantal factoren. Wereldwijd zijn de prijzen voor grondstoffen gedaald, de Chinese economie krimpt en het land wordt getroffen door droogte.

Daarnaast is er op politiek gebied weinig stabiliteit de laatste jaren. President Zuma ligt onder vuur, onder andere op verdenking van corruptie, maar daarnaast zijn de overheidsbestedingen ook de spuigaten uitgelopen. Het publieke apparaat is zo groot geworden dat 40 procent het overheidsbudget uitgegeven wordt aan salarissen van ambtenaren. De ministers en staatssecretarissen baadden in weelde en staatsbedrijven hebben 14 miljard dollar aan leningen gekregen ondanks dat veel van deze bedrijven de lening waarschijnlijk nooit zullen terugbetalen.

De economische teloorgang is al enige tijd geleden ingezet. In 2014 daalde de buitenlandse investeringen al met 29 procent naar 5,8 miljard dollar. Grote bedrijven als Barclays Bank en Anglo American stoten onderdelen in Zuid-Afrika af. Het IMF raamt echter een economische groei van 0,7 procent. Enkele analisten voorspellen een recessie voor het land. Volgens de Zuid-Afrikaanse Centrale Bank heeft de instelling voldoende reserves om de klappen te kunnen opvangen.

Publicatiedatum: