Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Ethiopië is qua groei een van de toppers in de wereld"

Het ministerie van Economische Zaken heeft 48 afdelingen op Nederlandse ambassades waar landbouwraden en -attaché(e)s actief zijn. Agroberichten Buitenland interviewt Hans van den Heuvel, de vertegenwoordiger van de landbouwraad in Ethiopië.

Is Ethiopië een uitdagend land om actief te zijn als landbouwraad?
"Enorm uitdagend! De werkelijkheid in Ethiopië is totaal anders dan de meeste mensen denken. De gemiddelde economische groei is al vele jaren boven de 10%: Ethiopië is qua groei een van de toppers in de wereld. De overheid investeert in infrastructuur en logistiek en heeft een uitdagende landbouwagenda. De agroketen ontwikkelt zich snel, ook door de inzet van het Nederlandse bedrijfsleven dat dit land steeds meer begint te ontdekken. Dit land telt meer dan 90 miljoen inwoners en is qua bevolkingsomvang het tweede land in Afrika. De binnenlandse markt is dus enorm, maar het land heeft ook de potentie om een belangrijk exportland te worden op het gebied van agrofood."

Wat is uw persoonlijke drijfveer als landbouwraad?
"Ethiopië biedt enorm veel kansen in vele sectoren. Of het nu gaat om bloementeelt, groenten, fruit, koffie, viskweek, zuivel of pluimvee. Het is mijn drijfveer om Nederlandse bedrijven te ondersteunen zodat zij succesvol kunnen opereren in dit land. Of ze hier nu al jaren zitten of plannen hebben om actief te worden. Daarbij kan ik handig gebruikmaken van het netwerk dat ik de afgelopen jaren heb opgebouwd."

Staat landbouw hoog op de agenda van de Ethiopische overheid?
"Heel erg hoog. Voedselzekerheid heeft topprioriteit. Van de boeren loopt 90% nog achter de ossenploeg. Qua opbrengst kan er daarom nog enorm veel verbeteren. Er zijn veel vruchtbare gronden en het klimaat is uitstekend voor vrijwel alle landbouwproducten. Het land heeft een groot netwerk van landbouwvoorlichters en er zijn vele landbouwuniversiteiten. De overheid investeert in kennisontwikkeling, maar ook in infrastructuur. Dat laatste is natuurlijk erg belangrijk voor exporterende bedrijven."

Is Ethiopië een interessant land voor het exporterend agrarisch bedrijfsleven in Nederland?

"Zeker. Grond, arbeid en energie zijn erg goedkoop. Ook in verhouding tot de kosten in omringende landen. De overheid werkt positief mee, bijvoorbeeld op fiscaal gebied. Er zijn agrobedrijven, ook van Nederlandse herkomst, die hun activiteiten voor een deel verplaatsen naar Ethiopië. Er is zelfs een beweging aan de gang van Latijns-Amerika en Kenia naar dit land. Is natuurlijk ook een kwestie van risicospreiding. De praktijk bewijst dat westerse bedrijven hier veel toekomst zien en met succes aan de gang gaan."

Voor welke sectoren liggen er vooral kansen?
Er zijn zo'n 130 Nederlandse bedrijven actief in Ethiopië waarvan het merendeel in tuinbouw, bijvoorbeeld rozenteelt en zomerbloemen. Nederland is veruit de grootste investeerder in bloementeelt. Ook de Nederlandse pluimveeketen is in de volle breedte actief in Ethiopië. Er zijn veel initiatieven in de sectoren groenten en fruit. Een Nederlands bedrijf start met de kweek van tilapia in een groot irrigatiebekken. Ook de Nederlandse zuivelsector is hier actief, bijvoorbeeld als exporteur van stieren en vaarzen. Verder zijn Nederlandse bedrijven actief in de koffie, specerijen en oliezaden. In feite kan ik alle sectoren noemen."

Op welke gebieden kunt u het Nederlands bedrijfsleven terzijde staan?

"Voor bedrijven is het moeilijk om zicht te krijgen op de regelgeving, bijvoorbeeld als het gaat om aankoop van grond, belastingen en vergunningen. Het ondernemersklimaat kan beter. Er is veel bureaucratie zoals in zoveel landen in Afrika en Azië. Inmiddels heb ik een solide netwerk bij de overheid op landelijk en regionaal niveau. De landbouwraad staat overigens niet alleen en kan altijd terugvallen op het gehele ambassade-team. Ik wijs bedrijven de weg. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat ondernemers hun eigen netwerk opbouwen en als sector lobbyen voor een beter ondernemersklimaat. De bloemensector is trouwens al zover."

Kunt u een recent succes noemen van uw werkzaamheden?
"Bij nieuwvestiging is het slim om met een aantal bedrijven gezamenlijk op te trekken en als cluster te onderhandelen met de verantwoordelijke instanties. Dat is afgelopen tijd in het gebied Amhara uitstekend gelukt. Een cluster van vijf tuinbouwbedrijven (rozen, zomerbloemen, groenten, kruiden) kan nu aan de slag. Ik heb daar een bemiddelende rol bij kunnen spelen. Als elk bedrijf de besprekingen zelfstandig had gevoerd, had het allemaal veel langer geduurd."

Bron: Agroberichten Buitenland



Publicatiedatum: