Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

TPP-handelsovereenkomst en gevolgen voor AGF-sector?

Met de Trans-Pacific Partnership (TPP)-handelsovereenkomst, gesloten tussen de VS en elf andere economieën in het Pacific Rim-gebied, werd de grootste handelsovereenkomst gesloten werd sinds twintig jaar. De handelsovereenkomst moet nog goedgekeurd worden door het congres, maar als hierin toegestemd wordt zal het akkoord invoertarieven van de baan schuiven, Oost-Aziatische economieën aan wereldwijde arbeidsrechten binden, intellectueel bedrijfseigendom beschermen en in deelnemende naties misstanden op het gebied van milieu en smokkel aanpakken.

De handelsovereenkomst bestrijkt een vijfde van de wereldeconomie en had vijf jaar nodig om over onderhandeld te worden. Het doel ervan is om regels vast te stellen voor handel in de 21ste eeuw en voor investering in de Pacific-regio. China nam geen deel aan de onderhandelingen en is van plan om een concurrerende overeenkomst op te stellen. Onder de overeenkomst zal 98% van de invoertareiven worden verwijderd op alles van vlees tot melkproducten, wijn, suiker, rijst, glastuinbouw en vis, tot gefabriceerde producten, grondstoffen en energie.

Binnen de fruitexportsector zijn er gemengde gevoelens hierover en reden tot zorg. Er zijn ook veel exporteurs die geen idee hebben wat deze overeenkomst voor hen zal betekenen. Zo garandeert de overeenkomst toegang tot de markt voor groenten en fruit en moet nog steeds van land tot land met het protocol worden ingestemd.

Oceanië

Jeff Scott, CEO van de Australian Table Grape Association, zei dat het goed is om zo'n overeenkomst te hebben, maar tenzij de markttoegang en protocols bevestigd zijn, maakt het geen verschil voor Australische druivenexporteurs. Hij had ook graag gezien dat Korea deel had genomen aan het verdrag.

Phil Pyke van Fruit Growers Tasmania zei dat de duivel in de details zit. "Gereduceerde tarieven zijn welkom, maar geven niet automatisch toegang en we zullen maar moeten zien wat binnenkomt uit deze landen. Er is nog veel werk te verzetten en de TPP zal niet volledig van kracht zijn voor de komende jaren. Er zal een hoop regelgeving bij moeten komen."

New Zealand Kiwifruit Growers Inc. (NZKGI) en Zespri waren ook positief over de ondertekening van het verdrag. Het is een nieuwe grote winst voor kiwi-telers na de recente overeenkomst met Zuid-Korea voor het elimineren van tarieven

Als het eenmaal volledig geïmplementeerd is, zal het TPP-verdrag leiden tot het verdwijnen van jaarlijkse exporttarieven ter waarde van rond de $26 miljoen (€23,2 miljoen) voor Nieuw-Zeelandse AGF-telers. 

Volgens Neil Trebilco, directeur van NZKGI, is het meest significante resultaat in de overeenkomst voor kiwitelers de eliminatie van tarieven voor export naar Japan. "Japan is de grootste markt voor Nieuw-Zeelandse kiwi's en telers kunnen rekenen op significante besparingen van rond de $15 miljoen (€13,4 miljoen) per jaar wegens de eliminatie van het tarief van 6%."

"Als deze tariefontheffing direct naar Nieuw-Zeelandse telers werd doorgespeeld, zou dit gelijk staan aan een besparing van meer dan $1000 voor elke hectare aan kiwi's die in Nieuw-Zeeland worden geteeld," legt Zespri CEO Lain Jager uit. "Deze tariefafbraak zal ook gunstig zijn voor Japanse consumenten door ons concurrerend vermogen tegen ander fruit in Japan te verbeteren."

Japan
De Japanse premier Shinzo Abe onthaalde de TPP als het begin van een nieuwe eeuw voor Azië en uitte zijn hoop dat China op een dag mee zal doen aan het akkoord.

"Een enorme economische zone zal opkomen. Het TPP zal onze levens meer welvarend maken," zei Abe. Hij voegde toe dat de overeenkomst de wetgeving voor economische activiteiten fundamenteel zal versterken door een eerlijk, vrij en open internationaal economisch systeem op te stellen.

Japanse AGF-bedrijven zeiden dat er geen grote veranderingen voor de AGF-sector zullen zijn, maar dat in plaats daarvan de auto-industrie hier vooral voordeel van zal hebben.

Latin America
Volgens het Mexicaanse secretariaat van Economie is de overeenkomst zeer belangrijk. De TPP zal een onderhandelingsmodel zijn voor toekomstige handelsakkoorden. De overeenkomst is belangrijk voor Mexico omdat het nieuwe zakenmogelijkheden opent voor de Mexicaanse productieve sector in zes markten in de Asia-Pacific-regio. De regio zal de grootste economische groei in de volgende 25 jaar meemaken.

De Chileense minister van Buitenlandse zaken Heraldo Munoz: "We hebben alle gevoelige gebieden beschermd en bereiken een veel grotere toegang tot markten die we in de vrije handelsverdragen hebben met de andere elf partners van dit akkoord." Hij verwees naar de verbeterde toegang tot producten, de aansluiting met waardeketens en open gebieden zoals aanschaf door de overheid en diensten die in vorige verdragen met de els partners niet gedekt werden.

De Kamer van Koophandel in Lima te Peru zei dat overeenkomst de voortgang van de natie verstevigt wat betreft het open zijn voor buitenlandse handel. Verder geeft dit een buitenkans voor Peruviaanse telers om nieuwe markten te bereiken en bij te dragen aan het verminderen van armoede en het creëren van banen.

De TPP zal voordelen geven voor kleine en middelgrote ondernemingen, omdat het de deelname van deze bedrijven zal stimuleren in de handelsstromen die zo ontstaan, zo vindt Silvia Hooker van de Peruaanse Nationale Vereniging voor Industrieën (SNI).

United States
United Fresh Produce Association zei dat de overeenkomst van kritisch belang is voor het verkrijgen van markttoegang en het opheffen van handelsbarrières die Amerikaans AGF in het verleden hebben geblokkeerd.

Landbouw-secretaris Tom Vilsack: "Het akkoord zou tarieven op onze producten elimineren of significant verminderen. Ook zou het niet-wetenschappelijke sanitaire en fytosanitaire barrières wegnemen, die onze Amerikaanse landbouw in het verleden benadeelden bij TPP-landen. Ondanks deze barrières in het verleden zijn de landen in het TPP-verdrag momenteel goed voor 42% van alle Amerikaanse landbouwexport, wat neerkomt op $63 miljard (€56,1 miljard). Dankzij dit verdrag breidt de Amerikaanse landbouwexport naar de regio nog meer uit en draagt het bij aan de toekomstige kracht van de Amerikaanse landbouw."

Canada
Vanaf het begin draaide Canada's strategie meer om het beschermen van wat het had dan om het veroveren van nieuwe markten. De uitslag is een lastige balans tussen het behouden van de voordelen die Canada nu heeft op de markten van Mexico en de VS door middel van het Noord-Amerikaanse vrije handelsverdrag, terwijl het zichzelf meer blootstelt aan buitenlandse concurrentie.

Uiteindelijk werd Ottawa gedwongen om belangrijke concessies te doen in twee grote gebieden die beter beschermd werden in het Noord-Amerikaanse verdrag: auto's en landbouw. De CEO van de Vancouver Board of Trade, Iain Black, zei echter dat het TPP de rol van Canada zal versterke in de wereldeconomie door regelgeving te verminderen op de export van Canadese producten zoals hout, metalen, mineralen, fruit en vis.

Azië
De meeste Maleisische en Vietnamese AGF-exporteurs waren nog niet bereid om commentaar te geven op de overeenkomst omdat het nog te vroeg was om iets te zeggen. Ze gaven aan dat zelfs de overheid hier niet echt over praat.
Publicatiedatum: