Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Helft van de telers vindt dat de rest van de keten op de marges moet inleveren

Bijna de helft van de agrariërs vindt dat de rest van de partijen in de keten op hun marges moeten inleveren om zodoende hogere prijzen voor de primaire producent te bewerkstelligen. Dit blijkt uit een nog lopend online leefstijlonderzoek waar door 862 agrariërs aan werd deelgenomen dat werd uitgevoerd door agrarische marktonderzoeksbureau Geelen Consultancy in opdracht van Boerderij. Op de vraag wat volgens hen de beste oplossing is om lage prijzen voor boeren in de toekomst te voorkomen, kiest 47,7% voor de stelling dat de rest van de keten en met name de supermarkten moeten op hun marges moeten inleveren. Van de respondenten ziet 22,4% de oplossing in het leveren van meer toegevoegde waarde door de agrarische sector via nieuwe marktconcepten en 20,6% denkt aan het aanboren van nieuwe afzetmarkten.

Van de deelnemers aan het onderzoek ziet 2,6% het tijdig uitkeren van Europese bedrijfstoeslagen als voornaamste oplossing om lage prijzen voor boeren in de toekomst te voorkomen en 1,6% kiest voor extra overheidssteun ter compensatie voor lage prijzen. Verder heeft 5,1% geen mening of men kan geen keuze maken uit de verschillende oplossingsrichtingen die in het onderzoek werden voorgesteld.

Centraal in het leefstijlonderzoek staat een model dat de achterliggende waarden, behoeften en motieven van agrariërs verkent en structureert. Het doel van het onderzoek is om na te gaan wat de drijfveren van agrariërs zijn. Het blijkt dat 40% van de agrariërs 'veel werkplezier' het meest belangrijk vindt, voor 25,5% is dat een goed financieel bedrijfsresultaat en voor 21,7% arbeidsgemak, arbeidsefficiëntie of voldoende vrije tijd. Verder geeft 11,6% aan vooral te worden gedreven door goede technische resultaten.

Wanneer er wordt gevraagd welke zaken er momenteel het meest onder druk staan en voor verbetering vatbaar zijn is dat voor 55% een goed financieel bedrijfsresultaat. Voor 21,3% van de ondervraagden is dat het arbeidsgemak, de arbeidsefficiëntie of de beschikbare vrije tijd, voor 8,0% het werkplezier en voor 6,0% de technische resultaten.

Bron: Geelen Consultancy
Publicatiedatum: