Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE marktbericht week 37/2015

Groentenprijzen gestabiliseerd op Duitse markt

Peren
Italië domineerde de markt met Santa Maria en Williams Christ. Abate Fetel peren bevielen doorgaans niet vanwege bruine plekken. Bovendien kon men onder andere Italiaanse Red Bartlett en Kaiser Alexander peren op de markt krijgen. Uit Duitsland kwamen vooral Williams Christ en in kleinere mate Clapps Liebling peren, die in toenemende mate door de eerste Conference en Gute Luise verdrongen werden. De Duitse Gellert en Doyenné du Comice peren completeerden het aanbod. Turkije leverde een spaarzame hoeveelheid Santa Maria peren en Nederland vulde het aanbod aan met Conference. Spanje was met Abate Fetel en Morettini op de markt vertegenwoordigd. Het laatstgenoemde ras kostte in Frankfurt 1,10 € per kg. In z'n geheel genomen verliep de verkoop rustig. De partijen werden zonder hoogtepunten ondergebracht. De prijzen veranderden nauwelijks, omdat het aanbod aansloot bij de vraag. In München waren prijsverlagingen echter aan de orde van de dag. In Hamburg moesten de prijzen voor te kleine binnenlandse Clapps Liebling peren verlaagd worden.

Appelen
Het toegenomen aanbod uit Europa had gevolgen voor de prijzen, die vaak daalden aangezien de vraag achter bleef bij het aanbod. De import van overzee nam af en bij deze appelen bleven de prijzen gelijk of trokken ze zelfs aan.

Druiven
De prijzen ontwikkelden zich verschillend: terwijl ze in Hamburg stegen, daalden ze in Berlijn. In München werden Thompson Seedless druiven goedkoper. In Frankfurt verhoogde men de prijzen van Italiaanse Crimson Seedless en Sugraone druiven.

Aardbeien
Het Duitse aanbod beheerste de markt, maar de toevoer hiervan nam af. Bij een verkoop zonder hoogtepunten tendeerden de prijzen in Frankfurt sterk en in Berlijn matig naar beneden. In Hamburg, Keulen en München trokken de prijzen als gevolg van beperkte leveringen aan.

Perziken en nectarines
Bij het naderende seizoenseinde stootte het kleinere aantal leveringen op beperkte belangstelling. De organoleptische eigenschappen van de producten verslechterden. Ondanks de ongunstige omstandigheden veranderden de prijzen niet wezenlijk. Af en toe trokken de prijzen zelfs een beetje aan.

Pruimen
De beschikbaarheid nam weliswaar af, maar desondanks lukte het doorgaans om aan de vraag te voldoen. De prijzen stegen in München en Frankfurt. In Hamburg moesten de verkopers deels de prijzen verlagen.

Kiwi's
De vraag kon voldoende gedekt worden, zodat de handelaren vasthielden aan de prijzen van de voorgaande week. Alleen in Frankfurt werden kiwi's uit Chili duurder.

Citroenen
In Frankfurt liepen de prijzen vanwege de uiteenlopende kwaliteit sterk uiteen. In München stegen de prijzen van de Spaanse partijen vanwege de beperkte beschikbaarheid. Voor de rest bleven de prijzen veelal gelijk aan die van de voorgaande week.

Bananen
Het aanbod viel gemiddeld uit en was goed te overzien. Er was voldoende vraag en zoals gebruikelijk bleven de prijzen op een constant niveau.

Bloemkool
Bloemkool werd overwegend relatief snel afgenomen, maar af en toe verliep de afzet te rustig. Soms bleven de prijzen stabiel, soms daalden ze als gevolg van te kleine kalibers of een beperkte houdbaarheid.

Sla
IJsbergsla stamde hoofdzakelijk uit Duitsland. Bijna één derde van de import kwam uit Nederland. Vanwege een toename van de afzet en een iets te klein aanbod trokken de prijzen succesvol aan.

Komkommers
Ondanks een vaak beperkte vraag gingen de prijzen van komkommers doorgaans stapsgewijs omhoog. Afhankelijk van de kwaliteit van de komkommers was er daarbij soms ook sprak van prijsschommelingen.

Tomaten
Het aanbod was in de meeste gevallen duidelijk afgenomen. Dat betrof zoals gebruikelijk alle tomatensoorten. Bovendien wist de kwaliteit van de tomaten normaal gesproken goed te overtuigen. Beide factoren dreven de prijzen in de hoogte.

Paprika's
Het dominerende aanbod stamde uit Nederland. Over het algemeen schommelden de prijzen niet zo sterk als in de voorgaande weken: de prijzen van rode en gele paprika's tendeerden overwegend naar boven, de prijzen van groene paprika's juist naar beneden.

Uien
De afzet verliep gestaag. Als gevolg van een goed evenwicht tussen vraag en aanbod bleven de prijzen van consumptieuien meestal op het bestaande niveau. Voor de rest daalden ze marginaal, soms stapsgewijs.

Publicatiedatum: