Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mogelijk bezwaar Bionext tegen octrooi tomaat Syngenta

Syngenta heeft een Europees octrooi aangevraagd en gekregen op een klassiek veredelde plant. Dit keer gaat het om specifieke tomaten met een hoger gehalte aan flavonolen. Hiervoor heeft Syngenta een wilde tomaat gekruist met een productietomaat. Het octrooi heeft betrekking op alle planten, de zaden en de vruchten van de tomaat met die eigenschap.

Bionext overweegt bezwaar aan te tekenen. De brancheorganisatie voert al langer campagne tegen octrooien op natuurlijke eigenschappen van planten. Al eerder kreeg Syngenta een octrooi op een klassiek veredelde paprika met een resistentie tegen de witte vlieg. Het bezwaar van Bionexthiertegen loopt. In februari sprak Michael van Kester van Syngenta openhartig over de kwestie rond de paprika.

In het Europees Octrooi Verdrag staat dat het niet mogelijk is om een octrooi te krijgen op klassieke veredeling. Op 25 maart jl heeft de Hoge Kamer van Beroep van het Europese Octrooibureau echter besloten dat dit niet van toepassing op de producten die daaruit voortkomen. Door deze uitspraak van de Hoge Kamer is er een groot aantal octrooien aangevraagd op klassiek veredelde gewassen met eigenschappen die gewoon in de natuur voorkomen. Dit octrooi van Syngenta is de eerste in een reeks van meer dan 100 aangevraagde octrooien. Bionext, ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding, komt in het geweer en pleit voor snelle politieke actie. Om dit proces te stoppen is een internationale aanpak en een wijziging van de Europese octrooiwetgeving noodzakelijk, aldus Bionext.

Bionext voert in Nederland campagne tegen dit soort octrooien onder de titel 'De natuur heeft geen eigenaar'. Maaike Raaijmakers, projectleider Bionext: "Een octrooi op een eigenschap die gewoon in de natuur voorkomt, zou niet mogelijk moeten zijn. Monsanto's broccoli met een langere steel, een tomaat die minder water bevat, of Sygenta's paprika die resistent is tegen de witte vlieg: dat zijn voorbeelden van eerder verleende octrooien op eigenschappen die bij deze planten ook in de natuur voorkomen. Octrooien op natuurlijke eigenschappen van planten en dieren beperken de innovatie in de veredeling en daarmee de diversiteit aan rassen voor onze voedselproductie. Dat leidt tot minder keuze voor veredelaars, boeren en consumenten en brengt de voedselzekerheid en biodiversiteit in gevaar."
Publicatiedatum: