Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Russische retail gesommeerd Westerse merken te schrappen

Vernietigen voedsel blijkt splijtzwam

Het Russische beleid om in beslag genomen voedsel te vernietigen verdeelt de Russische bevolking. Hoewel een meerderheid het beleid steunt, zeker als de volksgezondheid in gevaar zou zijn, gaan er ook stemmen op, die zich tegen het beleid keren. Onlangs werd nog 20 ton tomaten uit Tsjechië vernietigd. Ecuador en Azerbeidzjan zien nog altijd mogelijkheden in Rusland. Polen wist de export te laten groeien en de crisis biedt kansen aan de Russische hypermarkten. In regio's waar de winkelformule nog onbekend is, kan de hypermarkt voet aan de grond krijgen en concurreren met lokale aanbieders. Russische retailers zijn gesommeerd bepaalde producten van Westerse merken uit de schappen te halen, omdat die niet aan de eisen voldoen. Daarnaast praten de NAVO en Georgië weer over een lidmaatschap van het land.

Vernietigen voedsel blijkt splijtzwam
Het besluit van de Russische regering om in beslag genomen voedsel te vernietigen, blijkt een splijtzwam te vormen in de samenleving. Vorige week waren er al berichten dat de staat voor de rechter wordt gedaagd en stelden de communisten in het parlement voor het voedsel uit te delen aan de armen. Uit een opiniepeiling blijkt dat 46% van de bevolking voorstander is het voedsel te gebruiken, 44% is tegen dat idee. Op de vraag wat er met het in beslag genomen voedsel gedaan moet worden, antwoordde 22% dat vernietigen de enige oplossing is. 25% wil het voedsel aan de armen geven. 14% wil de producten terugsturen. Bijna 80% van de bevolking is voor vernietiging als de autoriteiten concluderen dat het voedsel mogelijk schadelijk is voor de volksgezondheid. Slechts 10% van de bevolking is tegen vernietigen van voedsel in welke situatie dan ook.
Onder de oudere Russen, zeker in St Petersburg, roept de vernietiging van voedsel beelden op uit de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de slag om, toen nog, Leningrad bliezen de nazi's voedseldepots op om de bevolking tot overgave te dwingen. De Sovjets bleken echter onvermurwbaar, wat resulteerde in een hongersnood in de stad die veel slachtoffers eiste.

Ecuador en Rusland willen fytosanitaire samenwerking
Ecuador en Rusland overleggen over samenwerking op het gebied van fytosanitaire controles, dat meldt de Russische inspectiedienst Rosselkhoznadzor op haar website. De twee landen spreken onder andere over de levering van exotisch fruit aan Rusland en de importban van Nederlandse bloemen. Ecuador uitte zorgen omdat veel bloemen via Nederland naar Rusland verscheept worden. Het land is echter ook bereid om direct naar Rusland te exporteren.

Poolse export steeg ondanks boycot
De Poolse export is in het eerste halfjaar met 6,4% gestegen naar 11,2 miljard euro, dat meldt het Ministerie van Landbouw. De groei werd gerealiseerd ondanks de afname in export naar de Commonwealth of Independent States (CIS; voormalige Sovjetrepublieken) en het Russische embargo. De uitvoer naar deze landen daalde met 44% naar 561 miljoen euro, dat verlies werd ruimschoots gecompenseerd door een toenamen in de export naar EU-landen. De handel met Europa steeg met 26% naar 3,7 miljard euro.
De voedselexport is goed voor 12,8% van de totale Poolse export.
Het Oost-Europese land realiseerde een handelsoverschot van 3,5 miljard euro, een toename van 18% ten opzichte van het eerste halfjaar van 2014.

Tsjechische tomaten vernietigd
In de regio Kaliningrad is een partij van 19,8 ton tomaten uit Tsjechië onderschept. De tomaten waren gelabeld als Macedonisch product. Rusland onderschepte de tomaten, die niet vergezeld ging van een goed certificaat. De tomaten zijn vernietigd.

Azerbeidzjan voet aan de grond in Rusland
Exporteurs uit Azerbeidzjan krijgen voet aan de grond op de Russische markt, dat zei Natalya Krasovskaya, hoofd van een overlegorgaan tussen de landen. De handel is voor beide partijen lucratief. In de toekomst wordt wellicht een akkoord gesloten tussen de landen om de douaneformaliteiten verder te versimpelen. Rusland importeerde tussen januari en augustus voor 428,6 miljoen dollar en exporteerde voor 791,2 miljoen dollar naar het buurland. De landbouwproductie in Azerbeidzjan is met 7,3% gestegen, dankzij een goede groenten- en fruitoogst dit jaar.

Crisis biedt kans aan Russische hypermarkten
De crisis in Rusland en de dalende koopkracht biedt kansen aan Russische hypermarkten in regio's waar de winkelformule nog onbekend is. De hypermarkten kunnen de lokale concurrentie het hoofd bieden met lage prijzen en een breed assortiment. Zo heeft Auchan zijn blik laten vallen op de regio Saransk, zo'n 512 kilometer ten zuidwesten van Moskou. De keten opent drie filialen onder het label Nasha Raduga, een formule ontwikkeld voor steden met 100.000 tot 500.000 inwoners.

Russische retail gesommeerd Westerse merken te schrappen
De Russische voedselveiligheidsinspectie Rospotrebnadzor heeft dinsdag laten weten dat een aantal supermarkten gesommeerd zijn producten van Westerse merken uit de schappen te halen. Het gaat om producten van Henkel, Procter & Gamble, Colgate-Palmolive en Clorox. Volgens Rusland voldoen de producten niet aan de toxicologische veiligheidseisen van Rusland. De impact van de maatregel is nog onbekend. Volgens Russische media gaat het om bepaalde producten en niet om hele productlijnen.

NAVO onderzoekt lidmaatschap Georgië
De NAVO onderzoekt de mogelijkheden voor Georgië om lid te worden van de militaire unie. De secretaris-generaal van de organisatie praat hierover met de Georgische regering in aanloop naar de NAVO-top in Warschau. In 2008, toen Georgië ook toenadering zocht tot de NAVO en de relatie met Rusland snel verslechterde, viel Rusland het land binnen. Naast de toenadering tot de NAVO speelden ook de belangen van twee separatistische regio's in Georgië mee. Zuid-Ossetië en Abchazië streven naar onafhankelijkheid van Georgië en zoeken toenadering tot Rusland. Na vijf dagen bekoelde het conflict.


Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.