Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
EC werkt aan nieuwe steunmaatregel

Video: Russische telers profiteren van boycot

In de regio Kaliningrad profiteren telers van de boycot. Een Britse nieuwssite maakte een reportage bij telers en op de lokale markt. De Europese Commissie werkt aan een nieuwe compensatiemaatregel om de risico's van marktverstoring door de boycot op te vangen. In Rusland meldt de regering dat de AGF-prijzen gedaald zijn. Het meloenenseizoen op de Krim is begonnen, het bezoek van Franse parlementariërs aan het door Rusland geannexeerde eiland wordt door Parijs niet gewaardeerd. Nederland en Polen beginnen een Russische nieuwsdienst om de Russische propaganda te bestrijden, het 33ste Russische hulpkonvooi voor Oost-Oekraïne is de grens overgestoken en op de Noord-Koreaanse zwarte markt gaat de voorkeur uit naar Russisch product. En een dashcam legde een ongeluk vast met een vrachtwagen die volgens de berichten gevuld was met groenten.

Russische telers profiteren van boycot
Telers in het door Europa ingesloten Kaliningrad knijpen in hun handen met de boycot. De vraag naar de lokaal geteelde producten is sinds vorig jaar fors gestegen. Voorheen werd 90% van het voedsel in de door Europa ingesloten provincie geïmporteerd. Na de sancties van vorig jaar zomer schakelden de winkels en consumenten over naar lokale producten.
Een aardbeienteelt vertelt dat zijn producten weer in trek zijn, maar op de lokale markt zijn ook andere geluiden te horen. De producten zijn duurder geworden door de handelsbeperkingen. Waar een kilo aardbeien in Kaliningrad rond de 1,60 euro kost, zijn de prijzen in het aangrenzende Polen veel lager met 1,10 euro per kilo. Poolse telers die aan huis verkopen zien steeds meer Russen die uitstapjes maken voor Poolse aardbeien. Volgens de huidige douaneregels mogen Russen 5 kilo aardbeien importeren. De Britse site ibtimes.co.uk maakte een reportage over de situatie in Kaliningrad.


bron: www.ibtimes.co.uk

EC werkt aan steunmaatregel
Eurocommissaris Phil Hogan werkt aan maatregelen om de gevolgen van de verlengde boycot op te vangen. Er zouden onder andere plannen zijn om compensatie te bieden aan steenfruittelers. De prijzen voor perziken en nectarines zijn laag in Italië, Spanje en Griekenland. "Mijn voorstel is om een nieuw uitzonderlijke maatregel te nemen voor de groenten en fruitsector om de risico's van een verstoorde markt te verminderen." Daarnaast voegde hij er aan toe dat 4% van de totale productie en de helft van de export in deze sector voor de Russische markt bestemd was. De verlenging van de boycot drukt de prijzen verder naar beneden, aldus Phil.

Nederland en Polen starten Russische nieuwszender
Volgend jaar moet een nieuw Russisch nieuwsstation in de lucht komen. Volgens Russische media slaan Nederland en Polen de handen ineen om de Russische propaganda te bestrijden met een eigen 'content factory'. Het nieuws wordt via tv, internet en radio verspreid in Rusland en Oost-Europa en moet een objectief beeld geven van de situatie. Nederland en Polen namen het initiatief, maar de landen hopen dat andere EU-leden zich bij de nieuwszender zullen aansluiten.

Franse parlementsleden bezoeken Krim
Franse parlementsleden plannen een bezoek aan Moskou. Opvallend agendapunt is een bezoek aan de Krim. Voor dit bezoek hebben de parlementsleden niet overlegt met de Oekraïense regering. Dat is opmerkelijk gezien de politieke spanningen rond het door Rusland ingelijfde deel van Oekraïne. Overigens vertegenwoordigen de parlementsleden niet het standpunt van de Franse regering, het Ministerie van Buitenlandse Zaken steunt de reis niet.

Ministerie meldt dalende prijzen
Volgens de Russische minister van Industrie en Handel Viktor Evtukhov zijn de prijzen voor groenten en fruit gestabiliseerd. Volgens het ministerie is de prijs voor komkommers met 58,7% gedaald, tomaten daalden met 41,3% en kool met 15%. Wat meespeelt bij deze producten is dat het Russisch seizoen is aangebroken. Maar ook voor importproducten zijn de prijzen gedaald, bananen -19,9%, druiven -7,8%, sinaasappelen -7%.

Dashcam legt crash vrachtwagen vast
Op internet circuleren duizenden filmpjes van ongelukken, gefilmd door dashcams. Op 23 juli publiceerde de Russische nieuwssite RT.com een filmpje van een vrachtwagen die kantelt. De chauffeur van de vrachtwagen, gevuld met groenten, verliest de macht over het stuur door een klapband. De dashcam van een tegemoet komende auto legt de crash vast.




Russische hulpkonvooien voor Oost-Oekraïne
Vorig jaar was er ophef over Russische hulpkonvooien voor Oost-Oekraïne. De eerste rij vrachtwagens die de grens overging kon op veel media-aandacht rekenen. In de afgelopen maanden gingen er in totaal 33 hulpkonvooien de grens over, deze week nog reden volgens Russische berichten meer dan 100 vrachtwagens de grens over. Meer dan 1000 ton hulpgoederen, kleding, medicijnen en voedsel, is onderweg naar Donetsk en Loegansk. Volgens het Russische ministerie is er meer dan 40.000 ton aan hulpgoederen in het afgelopen jaar de grens overgebracht.

Italiaanse investeerder voor tomatenteelt in Penza
Een Italiaanse bedrijf onderhandelt met de regering van deelrepubliek Penza over een investering een kassencomplex. In de kas moeten jaarrond tomaten, komkommers, sla, radijs, dille en peterselie geteeld worden, met een opbrengst tussen de 12.000 en 15.000 ton per jaar. Het plan ligt nu nog op de tekentafel, als er een akkoord gesloten wordt gaat in het najaar van 2016 de eerste schop de grond in.

Meloenenseizoen Krim begonnen
De eerste meloenen van de Krim zijn deze week lokaal op de markt gekomen. Volgens de berichten is de start van het seizoen laat dit jaar door slechte weersomstandigheden in het voorjaar. De lage temperatuur in de nachten in het begin van de zomer vertraagden de rijping. De prijzen variëren tussen de 0,51-0,76 dollar per kilo.

Noord-Korea kiest voor Russisch
Volgens berichten uit Noord-Korea winnen de Russische producten aan populariteit op de Noord-Koreaanse zwarte markt. Onder andere Russisch voedsel en medicijnen worden gewaardeerd vanwege de hogere kwaliteit en lagere prijs.

Tsjetsjenië wil zaden exporteren
Onder projectnaam 'Gardens of Chechnya' wil de Russische deelrepubliek een handelsbedrijf in zaden opzetten. De zaden moeten zowel de binnenlandse als buitenlandse markten voorzien. Onder andere Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten worden gezien als potentiële afzetmarkten.

Tunesië springplank Rusland
Tunesië zegt een springplank voor industrieel Rusland te kunnen worden, dat zei de Tunesische ambassadeur tegen de Russische website Sputnik. De landen willen gaan samen werken in joint ventures en er zouden plannen zijn voor Russische investeringen in het Noord-Afrikaanse land. "Rusland steunt Tunesië in het democratische transitie proces en helpt ons met sociale en economische ontwikkeling," aldus de ambassadeur.


Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.