Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nauwelijks afzet Israëlische kruiden in de zomer

Kruiden wellicht duurder deze winter

Israëlische kruidenexporteurs deden vroeger jaarrond zaken met Europa maar vanwege de grotere productie binnen Europa zelf is de afzet inmiddels sterk verminderd. Nu Israëlische exporteurs met name in de wintermaanden aan de Europese markt leveren, zal de prijs van winterkruiden naar alle waarschijnlijkheid stijgen.

"In de zomermaanden raken Israëlische kruidentelers hun producten nauwelijks of slechts in beperkte volumes kwijt aan Europese afnemers," legt Berto Levy van Gaia Herbs uit. "De Europese vraag naar kruiden wordt iedere zomer minder." De toename van kruidenteelt in Europa en de drang van retailers om lokaal in te kopen, hebben de afzetmogelijkheden voor Israëlische telers verslechterd. Levy voorziet dat dit tot gevolg zal hebben dat veel kleinere telers zullen verdwijnen en dat grotere telers sterker samen zullen gaan werken. Dergelijke fusies zijn goed voor de efficiency en kostenbeheersing, maar zullen waarschijnlijk het groeiende marktaandeel van lokale Europese telers maar moeilijk kunnen doorbreken.



"Er is twee maanden geen vraag en dan wil men ineens grote volumes," vertelt Levy. "Israëlische telers moeten efficiënter, flexibeler en professioneler worden." Echter, ook al is een teler nog zo vakkundig, er is een prijs waaronder het voor hem onrendabel wordt om nog naar Europa te exporteren. De aanzienlijke overheadkosten, zoals arbeidskrachten, onderhoud aan gebouwen en koelruimtes, moeten ook doorbetaald worden gedurende de zes maanden dat er geen vraag vanuit Europa is. Het is daarom ook te verwachten dat, ter compensatie, de prijs van Israëlische kruiden zal stijgen.

"Om de gederfde inkomsten gedurende de zomermaanden te compenseren, zal men 's winters een hogere prijs per kilo berekenen," aldus Levy. "Valuta is ook een probleem, omdat onze kosten in shekels berekend worden en de waarde van de euro gedaald is. Iemand moet hier voor opdraaien." De winterprijzen zullen daarom stijgen en de productie zal meer geconcentreerd plaats gaan vinden. 

Israëlische telers verwachten in het najaar weer zaken te kunnen gaan doen met Europa.

Voor meer informatie:
Berto Levy
Gaia
Mob: +972 54 6777295
Fax: +972 3 5214598
berto@gaiaherbs.co.il
www.gaiaherbs.co.il


Publicatiedatum: