Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wilfred Mohr, Consul-generaal, Hong Kong:

"Zakendoen in Hong Kong is makkelijker dan in China"

Hong Kong en Nederland hebben veel overeenkomsten, geografisch- als sluis naar een groter achterland- maar ook qua mensen. "De mentaliteit komt overeen. Nederlanders en Hong Kong Chinezen zijn internationaal georiënteerd, open-minded en leergierig en ze hebben een neus voor zakelijke deals. Ondernemerschap zit bij beiden in het bloed." Wilfred Mohr, Consul-generaal te Hong Kong vertelt over de verschillen in zakendoen tussen Hong Kong en China en over de kansen voor Nederlandse ondernemers.

Wilfred Mohr, sinds drie jaar consul-generaal in Hong Kong is duidelijk zeer te spreken over zijn stadgenoten en het zakenklimaat in Hong Kong. En met zijn ruime ervaring op handelspolitieke en economische posten op verschillende plekken in de wereld, weet hij waar hij het over heeft.

Hetzelfde land, ander systeem

"Zakendoen in Hong Kong is wezenlijk anders dan in "Mainland" China, makkelijker in veel opzichten," aldus Mohr. "Hoewel het één land is sinds 1997, heeft Hong Kong een grote mate van autonomie gehouden, in ieder geval tot 2047. One country, two systems, heet dat ook wel. Waar China een staatsgeleide economie is, is in Hong Kong de markt leidend. Het is mogelijk om onafhankelijk van de overheid zaken te doen. In de Nederlandse pers was er veel aandacht voor de demonstraties vorig jaar tegen het ontwerp wetsvoorstel voor een nieuwe kieswet (die velen niet democratisch genoeg vonden). Dit heeft het economische zakenklimaat echter niet aangetast."

Overheidsbetrokkenheid

Die onafhankelijkheid van de overheid geldt overigens niet voor alle sectoren, vervolgt Mohr. "In de afvalverwerkingsindustrie is het juist wel nodig om met de overheid om de tafel te zitten." Dit is bij financiële dienstverlening, creatieve industrie of agri-industrie niet het geval. "Tenzij er sprake is van mogelijke gevaren voor de volksgezondheid. Dan is de overheid heel alert."

Persvrijheid en rechtszekerheid
Naast de marktgeleide economie ziet hij nog twee grote verschillen voor zakendoen in China en Hong Kong: persvrijheid en rechtszekerheid. "Er is volledige persvrijheid. De informatie klopt en ook overheidsinformatie is in het Engels beschikbaar. Daarnaast is de rechtspraak onafhankelijk. Handelsgeschillen worden beslist op grond van de wetgeving, niet op politieke gronden. De "Rule of Law" of rechtszekerheid is intact."

Diensteneconomie met lage belastingen
Hong Kong is voor 95% een diensteneconomie met een belangrijke rol voor de financiële dienstverlening. Mohr: "Dat betekent ook dat er nauwelijks landbouwproductie plaatsvindt. Dat gebeurt net over de grens in [de Chinese provincie] Guangdong. Dit biedt kansen voor Nederlandse bedrijven om landbouwproducten naar Hong Kong te exporteren. Jaarlijks wordt er voor 800 miljoen euro aan melkproducten, vooral melkpoeder, naar Hong Kong verscheept. Een groot deel ervan is van Friesland Campina, een ander deel van een Amerikaans zuivelbedrijf dat ook in Nederland produceert. Ook op de import van groenten en fruit zijn, in tegenstelling tot China, geen beperkingen."

Lage belastingen en Engels
De consul noemt ook het positieve belastingklimaat. "Hong Kong is een vrijhandelszone. Er zijn geen invoerrechten noch wordt er BTW geheven en de douane is meestal erg snel met het inklaren van producten. Daarnaast is de vennootschapsbelasting erg laag, slechts 16%. In de zakengemeenschap spreekt iedereen Engels, ook een groot verschil met China."

Volwassen markt
Hong Kong merkt volgens Mohr niet zoveel van de groeivertraging waar de Chinese economie mee te maken heeft. "Hoewel de anti-corruptie campagne van de Chinese overheid wel impact heeft. De luxe detailhandel en in mindere mate hotels hebben er last van. Het aantal toeristen vanuit China zelf neemt af."

Maar Hong Kong had altijd al een lagere economische groei dan China. "Die bedraagt nu zo'n 1-2 % per jaar. Het is een volwassen economie, waar de groei voornamelijk afkomstig is uit productiviteitsverbetering en niet uit investeringen (in infrastructuur en onroerend goed)."

Mohr ziet verschillende gebieden waar kansen liggen voor Nederlandse bedrijven.
  • Transport en logistiek: Hong Kong is een belangrijke overslaghaven. De havens van Rotterdam en Amsterdam hebben hier al belangen, maar deze sector biedt zeker kansen voor bedrijven die in transport en logistiek gespecialiseerd zijn.
  •  Creatieve industrie: Vooral design, Dutch Design is heel populair. Het Consulaat ondersteunt de opstart van een PIB [link naar PIB artikel] op dit gebied.
  •  Afvalverwerking: Hong Kong moderniseert zijn afvalverwerking. Sinds 2014 is een PIB [link] gaande met zes deelnemers actief op vuilverbranding, verwerking van voedsel tot biomassa, IT apparatuur voor het meten van afvalstromen en beprijzing van afval en consultants.
  •  Agrofod en tuinbouw. Verkoop van groenten/fruit, vlees en verwerkte producten, m.n. melkpoeder.
Andere sectoren waar het Consulaat actief op wil worden, zijn: ouderenzorg (hier is een samenwerking met een PIB in China in de maak) en innovatieve start-ups. In 2041 is een derde van de bevolking van Hong Kong 65 jaar en ouder. Dat biedt veel marktkansen. Verder vindt in Hong Kong veel onderzoek en ontwikkeling (R&D) plaats en neemt het aantal start-ups hand over hand toe. R&D in Hong Kong vindt nu hoofdzakelijk plaats bij universiteiten. Daarmee zijn de de kennis en kunde op orde maar blijft de kassakant (valorisatie) achter. Daarnaast groeit het aantal start-ups (en het ecosysteem daarom heen) hard. Belangrijke sectoren zijn de financieel technische, internet of things en medische toepassingen. Mohr zegt stellig: we moeten de startups in HK en NL met elkaar in contact brengen. Daar kunnen hele mooie dingen uit voort komen!"

Tempo maken en fysiek aanwezig zijn

Mohr adviseert tempo te maken, te investeren in contacten en ook fysiek aanwezig te zijn in Hong Kong. "Hong Kong is een supercompetitieve markt. De omloopsnelheid van zakendoen is erg hoog. Als je gisteren een receptie had, dan is er grote kans dat er vandaag een email van je gesprekspartner in je inbox zit." Geïntroduceerd worden door een wederzijdse kennis is minder belangrijk dan in China, maar persoonlijk contact onderhouden blijft belangrijk. Mohr: "In Hong Kong staan mensen open voor het delen van contacten omdat ze overal business zien. Toch investeert men in Hong Kong ook in de band van mens tot mens, net als in China."

Over het consulaat in Hong Kong
Op het consulaat in Hong Kong werken twee uitgezonden Nederlanders en negen lokale stafleden. Meer dan de helft van de staf werkt aan de bevordering van de handel tussen Nederland en Hong Kong en het behartigen van de belangen van Nederlandse bedrijven. Meer informatie: www.hongkong.nlconsulate.org
Publicatiedatum: