Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Boycotlijst blijft dezelfde

De lijst met geboycotte producten blijft ongewijzigd, laat de Russische premier weten. De Spaanse exportorganisatie Fepex roept op tot een verlening van de compensatie en een Iraanse site interviewde een Servische onderzoeker over de situatie. Die bekijkt de boycot vanuit een ander perspectief.

Boycotlijst blijft dezelfde

Nadat vorige week de boycot met een jaar werd verlengd, heeft de Russische regering meer duidelijkheid gegeven over de producten die op de boycot lijst staan. Die blijft nagenoeg hetzelfde. Voor AGF verandert er niets. Er wordt alleen een uitzondering gemaakt voor biomaterialen. Eerdere berichten over chocolade, bloemen en ingeblikte vis blijken speculatief. Rusland benadrukt wel dat de lijst kan veranderen naarmate de relatie met Europa verandert. Pootaardappelen en zaaiuien blijven toegestaan.

De minister van Landbouw liet weten dat verzoeken om de invoer van confectie en wijn uit Europa niet gehonoreerd worden. Het land is volgens hem nog niet klaar voor een boycot van deze producten. Daarmee zou de Russische consument te hard getroffen worden.

Fepex roept op tot EU-steun
De Spaanse federatie van exporteurs, Fepex, roept de EU op om de compensatie voor de sector te verlengen nu de boycot is verlengd. Officieel loopt de steunmaatregel eind van de maand af. Vorige week riepen andere Spaanse organisatie en Copa Cogeca al om een verlenging van de steun voor de sector.

Servische blik op Russische boycot: "VS liet Europa in de steek"
De Iraanse website Press TV besteedde aandacht aan de gevolgen van de Russische boycot. De website interviewde Joaquin Flores, een Servische onderzoeker van het Center for Syncretic Studies. Hij wijst op een Amerikaanse belofte aan Europese landen om in het geval van tegensancties de landen te steunen. "De VS zou alles doen om nieuwe markten te openen voor producten als de Poolse appel. Nadat Rusland de boycot instelde, kocht de VS echter niet het overschot aan appelen, wat tot woede onder de Poolse telers leidde."
Lees hier het volledige interview, dat de situatie vanuit een totaal ander perspectief bekijkt.

Servische perziken gestopt wegens ziekte
Een partij Servische perziken is gestopt aan de Russische grens vanwege een besmetting met Western flower thrips. De 18,8 ton perziken werden vorige week tegen gehouden. Volgens de inspectie werden er levende vliegjes aangetroffen tussen het fruit. Het fruit werd teruggestuurd naar Georgië, het land waar vandaan de perziken geëxporteerd werden. Recent werd ook 39 ton perziken uit Marokko gestopt aan de grens.

Jordanie start export Rusland in twee maanden
Het hing al langer in de lucht en er waren meerdere berichten over onderhandelingen tussen Jordanie en Rusland in de afgelopen maanden. Nu zegt het koninkrijk in het Midden-Oosten binnen twee maanden groenten en fruit te exporteren naar Rusland. Vorige week bezocht een Russische delegatie bedrijven in Jordanië. De onderhandelingen tussen de landen lopen nu ruim een jaar.