Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Chinees-Russisch landbouwfonds van 2 miljard dollar

Strengere regels Europese re-export in de maak

De autoriteiten in Rusland overwegen aanscherping van de re-exportregels voor Europa, directe aanleiding is de vermeende fraude met documenten. Daarnaast ronde Rusland de inspecties van Griekse en Hongaarse bedrijven af, maar hebben deze landen nog geen toegang tot de Russische markt. Rusland blokkeert drie webshops die geboycotte producten aanboden en de autoriteiten zouden opnieuw Poolse appelen hebben onderschept. Rusland en China zoeken verdere samenwerking, onder andere met een landbouwinvesteringsfonds ter waarde van 2 miljard dollar en een vrijhandelszone. Verder beschuldigt Rusland de Wereld Bank er van politieke doelen boven economische te stellen, zes aanvragen van Rusland zijn vertraagd tijdens de behandeling door de Wereld Bank. Armenië vindt dat de EEU toenadering moet zoeken met landen ten zuiden van de Unie. En Oekraïne heeft volgens Russische bronnen een wet aangenomen die de internering van Russen in Oekraïne mogelijk maakt.

Oekraïne neemt interneringswet Russen aan
Het Oekraïense parlement heeft gisteren met brede steun een wetsvoorstel aangenomen die maatregelen toestaat om Russen op Oekraïens grondgebied te interneren, meldt de Russische website tass.ru. In de wet wordt niet direct Rusland genoemd, maar verwezen naar ingezetenen van een ander land dat dreigt met een aanval of agressief optreed tegen Oekraïne. Onder de wet zou Oekraïne onder andere dwangarbeid kunnen opleggen, eigendommen onteigenen en bijeenkomsten en de bewegingsvrijheid van bepaalde groepen verbieden.

Strengere regels re-export in de maak
De Russische autoriteiten willen strengere regels toepassen voor re-export uit Europa vanwege vermeende fraude met documenten. De papieren zouden voor het transport uit naar Rusland gestuurd moeten worden ter controle, ook is het mogelijk dat de lijst met producten waarvoor deze regels gaan gelden wordt uitgebreid, dat zei Sergei Dankvert van de Russische fytosanitaire dienst tegen fruitnews.

Nog geen export Griekenland, Hongarije en Cyprus
Vorige maand inspecteerde Rusland verschillende bedrijven in Hongarije, Griekenland en Cyprus. Deze controles moeten eerst plaatsvinden voordat er geëxporteerd mag worden naar Rusland. Volgens de inspectie hebben alle bezochte bedrijven de potentie om terug te keren tot de Russische markt en willen deze bedrijven dat ook. Vooralsnog is er echter geen exporttoestemming afgegeven.

Chinees-Russisch landbouwfonds van 2 miljard dollar
China en Rusland versterken hun relatie. Naast samenwerking in de realisatie van het mega-logistieke project 'Nieuwe Zijderoute' en de gezamenlijke militaire training in de Middellandse Zee, zetten de twee landen ook een landbouwfonds op met een waarde van 2 miljard dollar en zijn er plannen voor een vrijhandelszone voor agrarische producten. Met het fonds moeten grote stukken landbouwgrond op de grens tussen de landen gebruikt gaan worden. De experimentele vrijhandelszone tussen Heilongjiang (China) en Amoer (Rusland) moet handel in agrarische producten bevorderen. Voor de transacties wordt de wisselkoers Roebel-Yuan gebruikt. De samenwerking past in de Chinese strategie om internationale voedselvoorzieningen op te bouwen, onder andere in Afrika wordt landbouwgrond opgekocht, en in Oekraïne en Argentinië worden bedrijven overgenomen.

Rusland blokkeert websites
Het Russische Openbaar Ministerie heeft drie websites geblokkeerd die geboycotte producten aanboden. Het gaat om sites die onder andere kaas uit Europa verkochten in Rusland, maar ook andere Europese en Amerikaanse producten werden verhandeld. De blokkade van deze websites moet andere eigenaren van webshops er van weerhouden geboycotte producten aan te bieden.

Armenië: EEU samenwerken met Iran en Golfstaten
De Armeense president Serzh Sargsyan riep afgelopen vrijdag de EEU (Euraziatische Economische Unie) op om samenwerking te zoeken met meer landen ten zuiden van de Unie. Hij noemde specifiek Iran, de Golfstaten en Zuidoost-Azië. "Ik denk dat het noodzakelijk is om samenwerking te zoeken richting het zuiden, specifiek om een betere relatie op te bouwen met Iran," zei de president. Daarnaast wil hij verdere samenwerking van de unie met de BRICS. De EEU bestaat uit Rusland en enkele voormalige Sovjetrepublieken, waaronder Armenië.

Rusland beschuldigt Wereld Bank van 'geo-economische spelletjes'
Volgens de Russische Minister van Buitenlandse Zaken speelt de Wereld Bank een geo-economisch spel. Zes Russische aanvragen bij de Wereld Bank zijn vertraagd, daarvan zou het gaan om twee humanitaire projecten. "Die aanvragen waren volledig in lijn met de Millenniumdoelen van de Wereld Bank," aldus Rusland. Volgens de Russen stelt de Bank politieke belangen boven economische, daarmee zou de bank alternatieven voor de Westerse instellingen stimuleren. Eerder dit jaar kwamen de BRICS al overeen een eigen BRICS-bank op te zetten.

Opnieuw onderschepping Poolse appelen
De Russische fytosanitaire dienst heeft tussen 8 en 10 mei 130 ton Poolse appelen tegengehouden, dat meldt de Russische site charter97.org. Bij checkpoint 'Red Hill' zouden de autoriteiten meer dan 76 ton appelen hebben gestopt. De appelen werden ingevoerd via Wit-Rusland. Sinds begin mei zou 600 ton Poolse appelen tegengehouden zijn aan de grens.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.