Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gezonde voeding goed voor geheugen

"De mens is, wat hij eet", zei Feuerbach, 1804-72. Kan wat de mens eet ook het denken beïnvloeden? Nieuw onderzoek werpt nieuw licht op de notie, dat een gezond dieet wellicht te maken heeft met een lager risico op verlies van geheugen en denkkracht.

De studie, gepubliceerd in Neurology van mei 2015, helpt de relatie tussen een hogere kwaliteit van de voeding en minder risico op geheugenverlies beter te begrijpen.

"Deze studie versterkt de steun voor het algemeen heersend idee, dat een uitgebalanceerd dieet gunstig zou zijn om het risico van cognitieve achteruitgang te verkleinen", zegt dr Heather Snyder, directeur medische en wetenschappelijke operaties van de Alzheimer Associatie. Ze was niet betrokken bij deze nieuwe studie. "Er zijn echter veel aspecten van de voeding in combinatie met een gezonde levensstijl, die cognitieve achteruitgang kunnen beïnvloeden."

Anders als vroegere bevindingen, die specifieke diëten koppelen aan verbeteringen in de cognitieve functie, suggereert deze nieuwe studie, dat het verbeteren van de kwaliteit van het totale dieet een belangrijke factor is voor een kleiner risico op geheugenverlies. Onderzoekers definieerden een "gezond dieet" als een dieet met veel groenten, fruit, noten, vis, gemiddeld alcoholgebruik en weinig rood vlees. 

"Het verschil in onze studie is, dat we geen bijzonder dieet beschreven of zo'n dieetpatroon onderzochten", zegt dr Andrew Smyth, hoofdauteur van de studie en nierspecialist van de McMaster-universiteit in Hamilton Ontario Canada.

Publicatiedatum: