Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Russische fondsen dalen

Athene flirt met Moskou

De Russische fondsen zijn met 9,5 miljard dollar gedaald. Het geld werd uitgetrokken om Russische bedrijven te ondersteunen. Athene flirt nog altijd met Moskou. Deze week bezoekt de Griekse premier Tsipras het Kremlin. Op de agenda staan onder andere gedeeltelijke opheffing van de boycot en een lagere gasprijs. Polen bouwt wachtposten langs de grens met Rusland om de militaire activiteit in Rusland in de gaten te houden. Vietnam onderhandelt met de EEU over een vrijhandelsakkoord, waarbij de Russische premier Medvedev wees op de voordelen van handel in nationale valuta.

Russische fondsen dalen
In maart zijn de Russische oliefondsen gedaald met een gezamenlijk niveau van 9,5 miljard dollar. Staatsbedrijven staan in de rij om steun te krijgen uit deze fondsen, opgebouwd uit olieopbrengsten in de afgelopen jaren. Het Reserve Fund daalde met 5 miljard dollar naar 75 miljard dollar. Het National Welfare Fund daalde met 4,1 miljard dollar naar 74 miljard dollar. Onder andere de spoorwegmaatschappij, een energiebedrijf en een staatsbank kregen budget voor respectievelijk een modernisering van het spoorwegnet, de bouw van een energiecentrale en de aanleg van de Ringweg rond Moskou.

Athene flirt met Moskou
Afgelopen weekend benadrukte de Griekse premier Tsipras dat het land de 450 miljoen euro die deze week terugbetaald moeten worden aan het IMF kan voldoen. Daarnaast presenteerde de Griekse regering een lijst hervormingen waarmee Griekenland denkt aan de eisen van de EU te voldoen. De Eurogroep buigt zich over het voorstel als de hervormingen voldoende zijn krijgt Griekenland een nieuwe lening.
Ondertussen lijkt Tsipras niet op een paard te wedden. Deze week bezoekt hij het Kremlin en ook China kan op zijn interesse rekenen. Inzet tijdens het bezoek aan Moskou is om een deel van de Russische boycot op te heffen en de gasprijs voor Griekenland te verlagen. Uit Moskou komen onbevestigde berichten dat Rusland de gasprijs verlaagt.
Overigens blijft het afwachten welke deal Tsipras en Poetin kunnen sluiten. Financiële mogelijkheden zijn voor Rusland beperkt door de zwakke economie en Griekenland is gebonden aan Europese afspraken. Toen in 2013 Cyprus naar Rusland ging om een lening af te sluiten, keerden de ministers met lege handen terug. Een gedeeltelijk opheffen van de boycot is wel een mogelijkheid. Misschien is het bezoek aan Moskou vooral op politiek niveau van betekenis.

Polen bouwen wachttorens langs grens
Waar in West-Europa de spanning met Rusland niet direct leidt tot angst voor een oorlog, is dat in Oost-Europa anders. Daar maken onder andere Polen en de Baltische Staten zich zorgen. Polen kondigde aan zes wachttorens langs de 200 kilometer lange grens met Rusland en Kaliningrad te bouwen. In juni moeten de torens klaar zijn voor gebruik. Het project kost 3,7 miljoen euro, waarvan 75% gefinancierd wordt door de EU. De Litouwse president Dalia Grybauskaitė waarschuwde eerder al voor de Iskander-raketten die Rusland in Kaliningrad stationeerde. Deze raketten zouden uitgerust kunnen worden met nucleaire lading en Berlijn kunnen bereiken.

Vietnam onderhandelt over handelsakkoord EEU
Vietnam onderhandelt met de Euraziatische Economische Unie over een vrijhandelsakkoord. Het verdrag moet in juni klaar zijn voor ondertekening. De Russische premier Medvedev zegt niet-standaard samenwerkingsvormen te willen overwegen, waaronder handel in nationale valuta. De premier riep eerdere vergelijkbare overeenkomsten met landen in Zuidoost-Azië in herinnering en wees op de Vietnamees-Russische bank, die tien jaar geleden is opgericht.

Centraal-Azië exporteert minder
Kazachstan, Oezbekistan en Kirgizië hebben in de eerste maanden van dit jaar minder groenten en fruit naar Rusland geëxporteerd dan over dezelfde periode vorig jaar. Voor Kazachstan daalde de export met 35%. De belangrijkste oorzaak voor de daling is de waarde van de roebel en de daarmee verwachtte dalende vraag in Rusland. Ook vanuit andere landen als Turkije en China zou minder geëxporteerd worden naar Rusland.

Rusland zet 'groene corridor' op
Om de export vanuit Egypte, Jordanië en Turkije te bespoedigen wil Rusland een 'groene corridor' opzetten tussen deze landen en Rusland. Daarvoor werden deze landen bezocht en overlegt Rusland met de douane van Azerbeidzjan. Ook Iran wil de export naar Rusland opschroeven via een route door de Kaspische regio. Sinds de boycot is de relatie tussen Rusland en Iran verstevigd.

Niet alle Russen in problemen
Waar veel Russen te lijden hebben onder de economische situatie in het land, zijn er anderen die profiteren van de malaise. Een van hen is Jonas Nordlander die een soort marktplaats opzette. Veel Russen bieden via de site allerhande artikelen aan. Het aantal aangeboden producten is, sinds de crisis begon, met 43% gestegen. Ook juweliers doen goede zaken doordat Russen edelmetalen verkiezen boven de roebel.

Russische demonstratie tegen GM-producten
Vorig jaar nam de Russische regering een wet aan die de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen verbood. De wet zegt echter niets over de verkoop van deze gewassen, wat voor een groep demonstranten reden was om de straat op te gaan. De demonstranten zijn boos dat de import van GM-producten nog wel is toegestaan.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.