Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jelle Hendrickx richt Tuin in Puin op

“Niet blindelings meewerken aan wat bank wil”

Tholen - Bankenboeven, stichting Krediet Verdriet en Tuin in Puin. Het zijn heftige woorden waarmee Jelle Hendrickx zich richt op de slechte financiële positie van Nederlandse glastuinbouwbedrijven en hun moeizame relatie met de bank. Volgens hem is het nodig om de positie van telers tegenover de bank te verbeteren. "Ik denk dat banken veel meer voor kwekerijen kunnen, dan dat ze nu doen." Daarom roept hij telers op hun verhalen te delen.

Een koude sanering in de glastuinbouw – dat gaat 'm niet worden. Daarvoor zijn de financiële belangen te groot. En in de gevolgen van het McKinsey-rapport heeft kredietspecialist Jelle Hendrickx eerlijk gezegd ook al weinig vertrouwen. "Vanuit onderzoeken ontstaan rapporten. Die gaan naar banken en daar moet iedereen wat van vinden. Ik denk dat we genoeg onderzocht en gedaan hebben – dat het tijd is voor concrete acties."

Problematiek
Hendrickx is bekend als belangenbehartiger van gedupeerden bij de val van de DSB-bank. Met de website Tuin in Puin richt hij zich vanuit Stichting Krediet Verdriet nu specifiek op de glastuinbouw. "Net als bij de DSB zien we de problematiek en wangedrag in de financiële sector ook bij andere banken - met name in het bijzonder beheer. Daarom hebben we de website Bankenboeven opgezet", vertelt hij. "Daar zien we bovengemiddeld veel aanmeldingen uit de glastuinbouw en de varkenshouderij", verklaart Hendrickx de stap om de specifieke glastuinbouw-site op te richten.



Financiering opgezegd
In de glastuinbouw staan telers volgens hem met de rug tegen de muur. "Ze hebben hoge schulden en een bedrijf dat ver onder water staat door de afgeboekte grondpositie, de slechte afzetsituatie", somt Hendrickx op. "Ze zijn bang en accepteren alles wat de bank zegt. Zeker in bijzonder beheer willen ondernemers blijven geloven dat het allemaal goed komt als ze doen wat de bank zegt." En blindelings meewerken aan wat de bank wil – dat moet je volgens hem juist niet doen. "Willoos meewerken aan wat de bank wil – en dan wordt de financiering net voor het nieuwe seizoen opgezegd. Dat hebben we nu vaak genoeg fout zien gaan. "

Krediet Verdriet
Of het bij de banken onwil of onkunde is, daar kan Hendrickx niet over oordelen, maar hij wil telers hier wel voor behoeden. Hij roept telers op zich bij zijn stichting te melden. "Dat kan middels ons forum, maar uiteraard ook anoniem." Via Tuin in Puin komen adviseurs van stichting Krediet Verdriet dan bij de bedrijven. "We gaan zitten, trekken de administratie open en praten uren, dagen of weken met de ondernemer. Zo krijgen we een beeld van de situatie. Dan gaan we op zoek naar de regeling met de bank." En daar gaat het volgens Hendrickx veelal om – een kant-en-klare oplossing van de banken is er niet. "We vragen alleen om een reële oplossing, afgestemd op het bedrijf. Dat er sprake is van overcapaciteit, overfinanciering – dat zien wij ook. Maar dat is iets anders dan met bruut geweld op cliënten afgaan en bedrijven failliet laten gaan."

Discounter
Als voorbeeld van zo'n zaak verwijst hij naar Henk van den Bos. Zijn cactuskwekerij floreerde, maar kreeg te maken met een lading besmette potgrond en is recent failliet gegaan. "Terwijl er een schadevergoeding aankomt, waarmee hij zijn schulden kan aflossen. Terwijl er een order van Lidl is en van een andere grote discounter. Alles wijst erop dat hij door kan draaien, maar de bank kiest voor het faillissement. Ze betalen zelfs de cassatie-advocaat. Nu blijft hij zitten met een enorme berg schulden." Dit soort zaken komt Hendrickx vaker tegen en in andere sectoren, onder andere de schapensector en de groenvoorziening, heeft hij al succes gehaald door banken te dwingen nogmaals naar de zaken te kijken. "Bedrijven waar de financiering was stopgezet. Door het verhaal in de media te brengen, bleek het wel te kunnen. Die draaien nu, twee jaar later, gewoon door."

Maar media-aandacht is niet de enige oplossing. Ook rechtszaken behoren tot hem volgens de mogelijkheden – mits de zaak door externe, gerenommeerde partijen als kansrijk wordt beschouwd. Om de rechtszaak vervolgens te financieren, ziet hij mogelijkheden in crowdfunding of financiering door externe partijen. "Voor telers zelf is het financieren van een rechtszaak in eigen beheer niet haalbaar – een bank kan jarenlang miljoenen euro's in juridische zaken pompen." Als een ondernemer kiest voor zo'n systeem, krijgt hij zelf nog 70% van de schadevergoeding. De investeerder gaat dan naar 30%.

Onderhandelingspositie
"Maar laten we, zeker als het gaat om rechtszaken, niet op de muziek vooruit lopen", vindt Hendrickx. "Eerst willen we de verhalen uit de sector boven water krijgen. Dan kunnen we al een sterkere onderhandelingspositie krijgen bij de bank." Want daar gaat het voor een groot deel om: serieus genomen worden door de banken. "We willen problemen in de sector bespreekbaar maken en dat banken gevallen apart bekijken. Ik voel er niets voor om de bank in het algemeen aan het kruis te nagelen. Ik denk alleen dat ze veel meer kunnen, dan dat ze nu doen."

Voor meer informatie:
www.tuininpuin.nl