Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Euro evenveel waard als dollar?

Tholen - De euro heeft sinds begin dit jaar flink aan waarde verloren ten opzichte van de dollar. In vergelijking met de wisselkoers een jaar geleden is de euro zelfs 22,5% van haar waarde verloren. De waarde van een euro staat nu op ongeveer 1,06 dollar. Ruim een jaar geleden noteerde de euro nog een recordwaarde van 1,40 dollar. Op de financiƫle markten en onder economen wordt inmiddels gesproken over een mogelijke 'parity', het moment waarop beide munten evenveel waard zijn. De laatste keer dat de euro en de dollar evenveel waard waren was in 2002. Wat is de oorzaak van de dalende koers en is dit een probleem?

De oorzaak van de zwakkere euro is grotendeels toe te schrijven aan het beleid van de Europese Centrale Bank. Mei vorig jaar kondigde de president van de ECB Mario Draghi aan dat de waarde van de euro "een serieuze zorg" was en dat "alle instrumenten" gebruikt zouden worden om de Europese economie weer op gang te helpen. In september dat jaar verlaagde de ECB de rentes en kondigt aan dat ook het opkopen van staatsschulden wordt overwogen. Op 22 januari presenteert Draghi een plan: negentien maanden lang zal er maandelijks 60 miljard euro in de economie gepompt worden. Dat komt overeen met een totale valuta-impuls van 1140 miljard euro. Simpel gezegd betekent dit dat er meer euro's op de markt komen. En volgens de wet van vraag en aanbod daalt de prijs als het aanbod stijgt.


Het punt waarop de dollar en de euro evenveel waard zijn, komt voor het eerst sinds 2002 dichterbij.

Groeicijfers bijgesteld
Banken kunnen de staatsleningen aan de ECB verkopen. Als tegenprestatie moeten de banken het kapitaal gebruiken voor investeringen in bedrijven of hypotheken. Eerder deze maand begon het opkoopprogramma en in een overzicht dat de NOS maakte, is te zien dat de rentes op de verschillende staatsobligaties van verschillende landen direct daalden.

De combinatie van het opkoopprogramma, een lage olieprijs en een zwakkere euro brachten de ECB er toe om de economische vooruitzichten voor Europa naar boven bij te stellen. Volgens de nieuwste ramingen zal de Europese economie dit jaar met 1,5% groeien. In 2016 moet de groei uitkomen op 1,9% en voor 2017 verwacht men een groei van 2,1%. De inflatie blijft laag: naar verwachting dit jaar 0%. Voor 2016 en 2017 worden wel hogere inflatiecijfers verwacht, respectievelijk 1,5% en 1,8%.

Abenomics
Overigens is het niet uniek dat een Centrale Bank miljarden in de economie pompt. De Amerikaanse FED pompte sinds het uitbreken van de crisis in 2008 meer dan 4000 miljard dollar (3600 miljard euro) in de Amerikaanse economie. In Japan startte vorig jaar een soortgelijk stimuleringspakket onder de naam 'Abenomics', een vernoeming naar de Japanse premier Shinzo Abe, waarbij honderden miljarden in de Japanse economie gepompt wordt.

Voordeel Europa, zorgen in Washington
Is het een probleem dat de waarde van de euro daalt? In principe niet, de economische vooruitzichten zijn ook voor Nederland naar boven bijgesteld door de goedkopere euro. Een goedkopere euro is namelijk goed voor de Europese export. Producten uit de eurozone worden voor consumenten buiten de euro relatief goedkoper. Daardoor neemt het concurrentievoordeel van Europese bedrijven toe, wat positieve gevolgen kan hebben voor Europese exporteurs.

In Washington daarentegen worden zorgen geuit over de sterkere positie van de dollar. Voor Amerikaanse exporteurs betekent dit dat hun producten relatief duur worden. Amerikaanse multinationals houden ondertussen rekening met negatieve gevolgen van de wisselkoers voor de omzet en winst. Voor elke euro die gewisseld wordt, krijgen ze immers minder dollars.


bron: wsj.com

Overigens is de euro niet de enige munt die aan waarde verloor ten opzichte van de dollar. Sinds juni vorig jaar daalde de waarde van verschillende munten wereldwijd ten opzichte van de dollar.