Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zwitserland verwacht grotere prijsverschillen AGF na loslaten vaste wisselkoers

Sinds 15 januari is de Zwitserse franc (CHF) niet langer gekoppeld aan de euro. De minimale wisselkoers van 1,20 CHF per euro werd door de Zwitserse Centrale Bank losgelaten. Het gevolg daarvan was dat de koers van de franc sterk in waarde steeg ten opzichte van de euro. Aan de ene kant werden importproducten in Zwitserland relatief goedkoper, aan de andere kant werden Zwitserse exportproducten in Europa relatief duurder.

Marc-André Wermelinger, directeur van Swisscofel, de Zwitserse associatie voor groenten- en fruithandel: "We moeten in de toekomst rekening houden met het gedrag van de consument om naar vervangende producten te zoeken. Wellicht geeft dit ook een indicatie van toekomstige ontwikkelingen. We moeten voorkomen onzeker te worden door de hele situatie. Dat zou niet goed zijn. Onzekerheid kan het consumentengedrag beïnvloeden. In onzekere tijden zie je dat de consument de hand op de knip houdt. Wij moeten er voor zorgen dat de stemming positief blijft."



Prijsverschil zal toenemen
Ongeveer de helft van de Zwitserse vraag naar groenten en fruit wordt gevuld met importproducten. "Regionale Zwitserse producten hebben een groot aandeel," weet Marc-André. "Zo wordt bijvoorbeeld slechts 10% van het totale appelvolume en 5% van de aardappelen geïmporteerd. Maar voor druiven ligt het importpercentage op 99%." Marc-André verwacht dat in de zomermaanden de groenten en fruitprijzen grote verschillen zullen tonen. "Met name in de zomer moeten onze eigen producten concurreren met goedkopere import. Het prijsverschil zal groeien."

Zwitserland telt 8 miljoen inwoners die allemaal mobiel zijn, legt Marc-André uit. "Consumenten letten doorgaans minder op de prijs bij aankoop van groenten en fruit. Het belangrijkste waarop Zwitsers kunnen besparen door over de grens te kopen, is vlees." Daarom verwacht de directeur dat de Zwitserse AGF-sector minder hard getroffen zal worden dan andere sectoren. Met name de zuivelindustrie, vleessector en toerisme wachten zware tijden.

Meer informatie:
Marc-André Wermelinger
SWISSCOFEL
Belpstrasse 26
CH-3001 Bern
T. +41 31 380 75 75
F. +41 31 380 75 76
marc.wermelinger@swisscofel.ch
www.swisscofel.ch

Publicatiedatum: