Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rusland verkoopt Amerikaanse staatsobligaties

Wisselkoers roebel grote impact op importproducten

Wederom blijkt uit de statistieken dat de prijzen van importproducten in Rusland in het algemeen stijgen. Bananen, peren en appelen werden duurder. Belangrijkste oorzaak is de wisselkoers. Om de economie op gang te helpen heeft de Russische regering onlangs 22 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties verkocht. Moldavische exporteurs zijn ontevreden over de prijzen die ze krijgen voor de appelen. Roemeense importeurs hebben de prijs op maximaal 0,22 dollar per kilo gezet. In Polen stegen de prijzen voor Idared, maar ligt de prijs nog altijd onder de verkoopprijs van vorig seizoen. Poolse telers gingen wederom de straat op en eisen meer ondersteuning van de regering. In België wordt de appelsector harder getroffen dan de perensector, terwijl er minder appelen naar Rusland geëxporteerd werden. Ook de exportvolumes uit Latijns-Amerika liggen lager dan in voorgaande jaren. Rusland was een grote afnemer, maar door de dalende waarde van de roebel maken de exporteurs zich zorgen.

Rusland verkoopt Amerikaanse staatsobligaties
Om de financiële reserves van het land aan te vullen en de economie weer op gang te brengen heeft Rusland 22 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties verkocht. Vorig jaar verkocht Rusland in totaal 45 miljard aan deze waarde papieren. Daarmee heeft Rusland nog 86 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties in kas, een dieptepunt sinds 2008. In totaal daalde de financiële reserves van Rusland vorig jaar met 124 miljard dollar. Daardoor staat de teller nu 368,3 miljard dollar aan kapitaalreserves, sinds april 2007 is het niveau niet meer zo laag geweest.

Moldavische appeltelers ontevreden over exportprijzen
Appeltelers in Moldavië zijn ontevreden over de prijzen die Roemeense importeurs bieden voor de appelen. De Roemenen zijn bereid om 0,18 tot 0,22 dollar per kilo te betalen, vorig jaar lag de prijs 30% hoger. De Molaviërs hebben echter geen alternatief. Rusland was altijd de belangrijkste afzetmarkt, maar sinds de grenzen gesloten zijn kunnen de appelen geen kant meer op. Ondanks het vrijhandelsakkoord dat Moldavië met de EU sloot, hebben de exporteurs veel last van concurrentie op de appelmarkt.

Poolse appelprijzen stijgen
De prijzen voor Idared appelen in Polen zijn gestegen. De prijs ligt tussen de 14 en 26 cent per kilo, dat is 8% hoger dan een week eerder, maar nog altijd twee keer goedkoper dan vorig seizoen. Vorig jaar lagen de prijzen rond deze tijd tussen de 25 en 40 cent per kilo.

Vorige week gingen Poolse telers de straat op in Warschau om te demonstreren. Ook in andere steden gingen agrariërs de straat op. De demonstranten willen meer subsidie en hopen op meer steun in de komende maanden. Ongeveer 150 demonstranten hebben een tentenkamp opgeslagen in de Poolse hoofdstad.

Belgische appelsector harder getroffen dan perenteelt
Hoewel er in volume minder appelen dan peren vanuit België naar Rusland geëxporteerd werden, wordt de appelsector harder getroffen. Volgens het Vlaamse Verbond van de Belgische Tuinbouwcoöperaties zijn er verschillende oorzaken. De belangrijkste is dat Polen de markt overspoelt met appelen, wat de prijzen onder druk zet. Daarnaast speelt de goede appeloogst en de gemiddelde perenoogst ook een rol.

Minder vraag naar aardappelen en traditionele groenten
Volgens Fruit-Inform is de vraag naar aardappelen en traditionele groenten (witte kool, uien, peen en bieten) gedaald. Het aanbod van deze producten steeg. Telers besloten meer product aan te bieden, in afwachting van hogere prijzen lieten telers de producten langer in opslag liggen, maar met het oog op de dalende kwaliteit besluiten meer telers toch te verkopen. De prijzen, die de afgelopen weken dag na dag stegen, kwamen door het grotere aanbod onder druk te staan. Overigens houden telers met goede kwaliteit producten nog altijd het aanbod laag in afwachting van weer stijgende prijzen.

Als gevolg van de boycot is het assortiment in de Russische schappen gedaald, het blijkt lastig om nieuwe leveranciers te vinden. Voor Europese producten blijkt vaak dat bijvoorbeeld de Turkse tegenhanger niet van dezelfde kwaliteit is. Voor exotische producten, die vaak via Nederland doorgevoerd werden, zien de importeurs een ander probleem. Hoewel doorvoer is toegestaan, levert dit veel papierwerk op, waardoor de importeurs deze producten liever zouden mijden.

Rusland overweegt exporttaks en verlaging importheffing
De Russische regering moet een exportbelasting heffen op graan en mais en de importheffing op suiker en AGF verlagen, dat denkt het hoofd van de Russische Mededingingsautoriteit. Beide maatregelen moeten de prijzen beïnvloeden. Door een exportbelasting verliezen graan en mais aan concurrentiekracht op de internationale markt. In theorie zou het dan aantrekkelijker worden om het graan op de binnenlandse markt af te zetten. Daarnaast pleit de autoriteit voor een verlaging van de importheffing op groenten, fruit en suiker. Daardoor wordt import goedkoper en kunnen de prijzen dalen. Overigens moet deze korting op de invoer duren tot het volgende oogstseizoen in Rusland.

Appelen twee keer duurder
De prijs van importappelen is zeker twee keer hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De appelen worden nu aangeboden voor 60-75 roebel (0,99-1,10 dollar) per kilo, een jaar geleden was dat 30-35 roebel (0,84-0,98 dollar) per kilo. De grote prijsstijging wordt voornamelijk geweten aan de devaluatie van de roebel. Omgerekend in dollars is de prijsstijging 15%.

Ook de in Belgorod geteelde appelen brengen meer op. De telers in de Russische regio kregen eind vorige week 2 tot 2,5 keer meer voor de appelen dan in dezelfde periode een jaar eerder. De prijs ligt op 0,66-0,84 dollar per kilo. Vorig jaar daalde de prijs halverwege februari tot 0,28 dollar per kilo. De prijsstijging wordt veroorzaakt doordat het volume in opslag daalt. De meeste telers verkopen het laatste deel van de voorraad in eind-januari, een enkeling kan het seizoen rekken tot midden-maart.

Bananenprijs +16%
Ook bananen werden duurder. Volgens de statistieken stegen de prijzen vorige week met 16%. Exporteurs vragen 0,96 tot 1,03 dollar per kilo, een week eerder was dat nog 0,95 dollar per kilo. Volgens marktspecialisten liggen de prijzen 2,5 keer hoger dan vorig jaar.

Peren drie keer duurder
Net als bananen en appelen zijn importperen duurder geworden. De prijzen voor peren uit Servië op de Russische markt stegen volgens de berichten tot drie keer de prijs van het vorig seizoen. Peren brengen 1,60-1,80 dollar per kilo op. De prijs zou vooral stijgen door een toenemende vraag naar Servische peren, nadat het fruitaanbod gedaald is door de boycot.

Problemen dreigen voor Latijns-Amerikaanse hardfruitsector
Voor de hardfruitsector in Latijns-Amerika liggen verschillende problemen op de loer. Een grotere oogst op het noordelijk halfrond en met de goede verwachtingen voor het zuidelijk halfrond, zouden de verliezen volgens Argentinië kunnen oplopen tot 190 miljoen dollar. Ook de ontwikkelingen op de valutamarkt kunnen problemen veroorzaken, maar de economische ontwikkelingen in Rusland baren misschien nog wel de meeste zorgen. Rusland was een belangrijke afnemer van Braziliaanse appelen, goed voor 20% van de appelexport met 120.000 ton. De negatieve ontwikkelingen in Rusland zouden een schadepost van 60 miljoen dollar kunnen opleveren. Rusland was de afgelopen jaren een bron om de productiekosten te dekken.

Minder Peruaanse druiven naar Rusland
Waar Peru aan de weg timmert met de druivenexport, daalt het volume dat vanuit het Zuid-Amerikaanse land naar Rusland verscheept wordt. Waar de export in het algemeen met 26% groeide naar 258.670 ton, daalde de export naar Rusland met 30% in vergelijking met het voorgaande seizoen. De prijzen voor de druiven in Rusland zijn nagenoeg verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.