Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Polen wil meer uit de markt nemen

Geen exoten en biologisch product in Rusland

Rusland, Ecuador en Venezuela werden alle drie hard getroffen door de dalende olieprijs. De landen kwamen vorige week in Moskou bij elkaar. De relatie tussen de landen zit de laatste tijd in de lift. Iran heeft nog altijd plannen om het marktaandeel in Rusland te vergroten. Vooral voor appelen zijn er grote verwachtingen. De prijzen in Rusland zijn sinds begin van het jaar verder gestegen. Deels doordat uientelers de aanvoer beperkten. Daar kwam vorige week een einde aan, doordat de kwaliteit van de uien achteruit gaat. In Oekraïne steeg de vraag naar rode bieten, wat een prijsstijging tot gevolg had. En de Poolse regering heeft plannen om nog meer product uit de markt te nemen.

Of het staakt-het-vuren dat vorige week in Minsk werd gesloten echt een einde zal maken aan de gevechten in Oost-Oekraïne moet nog blijken. De eerste tekenen zijn dubbel, hoewel er minder gevechten gemeld worden, wordt er rond de strategisch gelegen stad Debaltsevo nog altijd gevochten. Morgen gaat een tweede overeenkomst in werking. Beide partijen moeten dan de zware wapens terugtrekken.

Geen exoten en biologisch product in Rusland
Het premium segment krijgt de hardste klappen sinds de boycot. Afgezien van de negatieve gevolgen van de devaluatie van de roebel is de handel in exoten en biologische producten nagenoeg stil gevallen. Ksenia Gorovaya, directeur van Crisp Consulting LLC, vertelde tijdens de Fruit Logistica dat het aanbod van biologische producten is weggevallen. Rusland was voor deze producten volledig afhankelijk van de import uit de VS en Europa. Afgezien van het topsegment "zijn er nog geen tekorten in de winkelschappen. Het aanbod is wel veel beperkter dan voorheen."

Prijsstijgingen sinds begin 2015
Volgens cijfers van het Russische Ministerie van Landbouw is de prijs van kool tussen 1 januari en 16 februari met 49,5% gestegen naar 21 roebel (29 cent) per kilo. Daarmee was kool de snelste stijger. Uien werden 29,1% duurder. De prijs voor uien is vrijwel gelijk aan de koolprijs. Aardappelen brengen 19,7 roebel op (27 cent) per kilo, een stijging van 18,8%. De wortelprijzen stegen met 18,3% naar 25 cent per kilo.

Russische uien in de uitverkoop
Uientelers in Rusland hielden twee weken geleden nog veel voorraad vast in de verwachting dat de prijzen verder zouden stijgen. Vorige week brachten de uientelers meer product op de markt vanwege de verminderde kwaliteit, meldt Fruit-Inform. Het gestegen aanbod had direct gevolgen voor de prijzen, die sinds begin van dit jaar gestegen zijn. Uientelers willen het prijsniveau vasthouden en zijn bereid om concessies te doen bij grote afname. De prijzen lagen vorige week tussen de 34 en 38 cent per kilo. Dat is 50% duurder dan een week eerder. De import van Oekraïense uien (via de Krim) is vorige week aanzienlijk gedaald.

Ecuador en Venezuela op bezoek in Moskou
De ministers van Buitenlandse Zaken en Olie van Ecuador en Venezuela bezochten vorige week Moskou om te praten over de olieprijs. Beide landen willen Russische bedrijven aantrekken uit de oliewinning. De kelderende olieprijs had grote gevolgen voor Rusland, Venezuela en Ecuador. Alle drie de landen zijn in grote mate afhankelijk van de olie-inkomsten. De relatie tussen de twee landen en Rusland is de laatste tijd verbeterd. De handel tussen Rusland en Ecuador is gestegen en Venezuela zoekt toenadering tot Rusland nadat de VS het land sancties oplegde.

Iran wil marktaandeel van 10%
Iran heeft wederom duidelijk gemaakt te willen profiteren van de boycot en het marktaandeel in Rusland te vergroten tot 10%. Volgens de Iraanse secretaris van de Food Industries Association Kaveh Zargaran levert de boycot een "gouden kans" op. Hij ziet onder andere mogelijkheden voor de appelexport. "Iran heeft een overschot aan appelen," vertelde Zargaran aan een Iraanse nieuwssite. Aangezien Rusland veel appelen importeerde uit de EU, moet Iran daar nu van kunnen profiteren, denkt hij.

Stijgende vraag rode bieten in Oekraïne
De vraag naar rode bieten is in Oekraïne vorige week gestegen. Daardoor werden de bieten gemiddeld 10% duurder in een week tijd. Prijzen schommelen tussen de 7 en 10 cent per kilo. De laagste prijzen worden in het westen van het land gemaakt. De prijzen liggen 10-15% hoger dan vorig jaar in dezelfde week. Dit wordt veroorzaakt door een toenemende vraag en een relatief lage voorraad. Eind oktober ging een deel van de oogst verloren door een koude periode.

Polen wil meer uit de markt nemen
Het Poolse Ministerie van Landbouw heeft plannen om meer product uit de markt te nemen. Het zou gaan om 155.700 ton appelen en peren en 18.650 ton tomaten, komkommers, paprika en peen. Telers zouden tot eind juni een claim indienen om de producten uit de markt te nemen. Per teler ligt de grens op maximaal 500 ton of 10.000 ton per telersvereniging.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.